Visvangst

EU, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn het eens: eerste akkoord over visvangst sinds brexit

Vissers in het water bij Newhaven in het Verenigd Koninkrijk. Beeld EPA
Vissers in het water bij Newhaven in het Verenigd Koninkrijk.Beeld EPA

Het Verenigd Koninkrijk is het eens geworden met de Europese Unie en Noorwegen over de visquota voor de Noordzee. Het is het eerste dergelijke akkoord sinds de brexit.

Vissers op haring, schol, kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis weten door de overeenkomst straks waar ze de komende tijd aan toe zijn. Hoe het akkoord precies uitpakt voor Nederlandse vissers, wordt waarschijnlijk volgende week duidelijk.

Noorwegen maakt geen deel uit van de EU en maakt al sinds jaar en dag afspraken met Brussel over de visvangst. Tegenwoordig is er ook een afzonderlijke plaats aan de onderhandelingstafel voor het Verenigd Koninkrijk, dat vorig jaar uit de EU stapte en sinds de jaarwisseling de EU-regels ook niet langer volgt.

Jonge vis wordt beschermd

Londen en Brussel spraken vorig jaar voorlopige vangstlimieten af, in afwachting van een definitieve overeenkomst. Omdat de onderhandelingen met de Noren voor het zover was ook niet konden worden afgerond, mochten vissers uit de EU sinds de oude regeling 1 januari afliep niet langer in Noorse wateren vissen en vice versa. Dat trof vooral Deense vissers hard. Nu krijgen ze weer toegang.

Vissers mogen dit jaar 7,4 procent minder haring vangen, 2,3 procent minder schol en zelfs een kwart minder koolvis. Het kabeljauwquotum wordt 10 procent kleiner. Van wijting en schelvis mogen ze juist respectievelijk 19 en 20 procent meer opvissen.

Brussel, Londen en Oslo gaan vooral jonge vis ook beschermen door bijvoorbeeld sommige wateren af te sluiten. Ze gaan samen optrekken om de visstand in de gaten te houden.

Lees ook:
Noorwegen en de EU ruziën over visvangst rond Spitsbergen

De EU wil evenveel vis vangen in de Barentszzee als vorig jaar, maar Noorwegen is het daar niet mee eens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden