Nagorno-Karabach

EU stuurt waarnemers naar grens Armenië en Azerbeidzjan

Door de Azerbeidzjaanse blokkade raken de supermarkten leeg in Nagorno-Karabach, zoals hier in de hoodstad Stepanakert.  Beeld AP
Door de Azerbeidzjaanse blokkade raken de supermarkten leeg in Nagorno-Karabach, zoals hier in de hoodstad Stepanakert.Beeld AP
Redactie Trouw

De Europese Unie stuurt waarnemers naar de Armeense grens met Azerbeidzjan. Armenië had daar om gevraagd. Tot dusver leunde Armenië voor bescherming en bemiddeling op Rusland. Beide landen zijn militair bondgenoten, als lidstaten van de Russische variant van de Navo, de CSTO. Maar Ruslands status en mogelijkheden hebben nogal averij opgelopen door de oorlog in Oekraïne.

Al decennia verkeren de buurlanden op voet van oorlog. De afgelopen jaren heeft Azerbeidzjan terrein afgesnoept. Brandpunt van de strijd is de Armeense enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan. Momenteel blokkeert Azerbeidzjan de enige toegangsweg naar de enclave. Russische vredestroepen die zouden moeten toezien op de veiligheid van de weg, treden daar niet tegen op. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft maandag Azerbeidzjan opgeroepen de blokkade op te heffen.

De civiele EU-missie gaat de komende twee jaar in het grensgebied patrouilleren, en bijdragen aan bemiddelingspogingen van voorzitter Charles Michel van de raad van EU-regeringsleiders. EU-buitenlandchef Josep Borrell spreekt van ‘een nieuwe fase in de betrokkenheid van de EU bij de Zuidelijke Kaukasus’ die moet leiden tot ‘een bestendige vrede in de regio’.

Lees ook:

Humanitaire crisis in Nagorno-Karabach door blokkade toegangsweg

Al ruim een maand blokkeren zelfverklaarde Azerbeidzjaanse klimaatactivisten de enige weg die de enclave Nagorno-Karabach met Armenië verbindt. Kwade opzet volgens Jerevan, Bakoe ontkent.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden