Migratie

EU straft vliegmaatschappijen Wit-Rusland en Syrië om mensensmokkel

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Beeld AP
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.Beeld AP

De Europese Unie straft de staatsluchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland en een Syrische vliegmaatschappij voor hun aandeel in het doorsluizen van asielzoekers via Wit-Rusland naar de Europese Unie. Ook negen andere organisaties en zeventien personen krijgen sancties opgelegd.

Redactie Trouw

Het is de vijfde keer in ruim een jaar dat de EU optreedt tegen het regime in Minsk. Tegelijk met de EU kondigden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada maatregelen aan tegen Wit-Rusland voor onder meer het schenden van mensenrechten. Ook vorige keren kwamen de EU, de VS en andere landen samen in actie tegen het Loekasjenko-bewind.

De strafmaatregelen moeten een einde maken aan de praktijken van president Loekasjenko, die volgens de EU asielzoekers voor zijn karretje spant om zich op de unie te wreken. Hij haalde onder anderen Irakezen en Syriërs naar zijn land om ze vervolgens de grens met EU-landen Polen, Litouwen en Letland over te sturen. Duizenden mensen strandden er in de vrieskou.

‘Staatsgeleide mensensmokkel’

Behalve staatsvliegmaatschappij Belavia en het Syrische Cham Wings straft de EU ook een reisbureau en een kantoor in Istanbul dat papieren regelde voor asielzoekers die via Wit-Rusland naar de EU wilden reizen. Verder zijn hotels die als tussenstation dienden en een grenswachteenheid onder leiding van een zoon van Loekasjenko doelwit. Die laatste zou asielzoekers de grens met de EU over hebben gezet.

De EU legt verder opnieuw een aantal Wit-Rrussische grensfunctionarissen, rechters en andere getrouwen van Loekasjenko sancties op. Zij zouden niet allemaal medeplichtig zijn aan de ‘staatsgeleide mensensmokkel’ die Brussel Loekasjenko verwijt, maar worden ook gestraft voor andere vergrijpen. Bijvoorbeeld voor het neerslaan van de oppositie. Voor een aantal staatsbedrijven waarmee Loekasjenko zijn geld verdient, worden eveneens strafmaatregelen van kracht.

De gestrafte personen en organisaties kunnen niet langer bij geld dat ze in de EU hebben gestald. Europese bedrijven en burgers mogen ook geen zaken meer met hen doen. En personen op de sanctielijst mogen de unie niet meer in.

Lees ook:

Bij de Poolse grens is er begrip voor neonazistische knokploegen: ‘We brengen zelf onze zaken op orde’

Aan de grens met Polen verschijnen knokploegen die vluchtelingen te grazen willen nemen. In de Duitse grensstad Guben vinden veel inwoners dat wel prima.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden