Klimaatnoodtoestand

EU-parlement kondigt klimaatnoodtoestand af

Leden van het Europees Parlement tijdens de stemming over het afkondigen van de klimaatnoodtoestand, donderdag in Straatsburg.  Beeld Reuters
Leden van het Europees Parlement tijdens de stemming over het afkondigen van de klimaatnoodtoestand, donderdag in Straatsburg.Beeld Reuters

Enkele dagen voor het begin van de VN-klimaatconferentie in Madrid heeft het Europees Parlement in een symbolische resolutie de klimaatnoodtoestand ‘in Europa en wereldwijd’ afgekondigd.

Christoph Schmidt

Op die manier hoopt het parlement de druk op de onderhandelaars te vergroten om drastische maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde. De resolutie werd in Straatsburg met een ruime meerderheid aangenomen.

Verscheidene steden en landen, zoals New York, Sydney en Argentinië, hebben ook al de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Het Europees Parlement is het eerste dat het namens een heel continent doet.

Europarlementariërs van de grootste groepering, de christen-democraten, konden zich niet vinden in het woord ‘noodtoestand’. Hun poging eerder deze week om daarvan ‘urgentie’ te maken, vond geen weerklank bij andere partijen. “Er is een grote urgentie als het gaat om ons klimaat, dat is duidelijk”, aldus Esther de Lange (CDA). “Maar met dit soort symboolpolitiek heb ik weinig. Het klinkt als paniekvoetbal en dat leidt niet tot goede besluiten.”

Bas Eickhout (GroenLinks) was om een andere reden ontevreden, al toonde hij wel verheugd dat het parlement dit noodsignaal gaf. “Maar als je dat doet, moet je er ook concrete acties aan verbinden, zoals toezeggen dat geld uit de EU-begroting nooit tegen klimaat en biodiversiteit mag werken. Door toedoen van de christen-democraten en de liberalen is dat echter niet gebeurd, waardoor het uitroepen van de noodtoestand voor nu alleen bij woorden blijft.”

Klimaatactiviste Greta Thunberg, reageerde via Twitter: ‘We kunnen een crisis niet oplossen zonder die als zodanig aan te merken. Laten we hopen dat ze nu drastische en voldoende actie ondernemen.’

Lees ook:
Europees Parlement overweegt uitroepen van een klimaat-noodtoestand

Het Europees Parlement werkt aan een voorstel om de noodklok te luiden, in aanloop naar de conferentie van Madrid.

Hoe Greta Thunberg van getroebleerd kind tot boegbeeld voor het klimaat uitgroeide

Ze had de Internationale Kinder-vredesprijs in ontvangst kunnen nemen in Den Haag. Maar Greta Thunberg zit op een schip op weg naar de klimaatconferentie in Madrid. Hoe groeide ze uit van getroebleerd kind tot boegbeeld voor het klimaat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden