Aanpak coronacrisis

EU overweegt een einde van het inreisverbod, maar wil een noodrem-mogelijkheid houden

Hopend op betere tijden? De luchthaven van Chicago tooit zich met de vlaggen van een aantal Europese landen. Al ruim een jaar zijn niet-essentiële reizen vanuit de VS naar de EU verboden. Beeld Getty Images
Hopend op betere tijden? De luchthaven van Chicago tooit zich met de vlaggen van een aantal Europese landen. Al ruim een jaar zijn niet-essentiële reizen vanuit de VS naar de EU verboden.Beeld Getty Images

Nu mogen inwoners van slechts zeven landen naar de EU voor vakanties. Met het oog op het zomerseizoen wil Brussel de regels sterk versoepelen.

Toeristen uit alle werelddelen zijn straks weer welkom in de Europese Unie als ze volledig gevaccineerd zijn of uit een land komen waar de covid-pandemie nagenoeg onder controle is. Dat is althans het voorstel van de Europese Commissie, waarover de 27 lidstaten de komende weken de belangrijke knopen moeten doorhakken.

Sinds maart vorig jaar geldt er een verbod op reizen voor niet-EU-burgers die voor hun plezier of andere niet-dringende redenen naar Europa willen. Het afgelopen jaar zijn er mondjesmaat veilige landen op een EU-lijst gezet vanwaaruit die reizen weer wel mogelijk waren. Dat zijn er momenteel zeven, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda en Zuid-Korea.

Nu de besmettingscijfers in veel landen dalen, mede dankzij de vaccinaties, ziet de EU een kans om het komende toeristenseizoen een stevige stimulans te geven door het inreisverbod grotendeels af te schaffen. Gezien de blijvende kans op nieuwe lokale varianten van het coronavirus gaat die afschaffing (wat de Europese Commissie betreft) wel gepaard met een noodrem-mogelijkheid. Daarmee kan het inreizen uit een bepaald land of een groep landen alsnog snel worden verboden.

Wirwar van vaccinatiebewijzen

De vraag is welke documenten de toerist van buiten de EU straks moet laten zien. Over de hele wereld is er een wirwar van vaccinatiebewijzen. De Verenigde Staten hebben geen nationaal vaccinatiebewijs.

Ook over de te erkennen vaccins is het laatste woord nog niet gezegd. De Europese Commissie stelt voor om, naast de in de EU goedgekeurde vaccins van onder meer Pfizer en AstraZeneca, ook de inentingen te accepteren die de Wereldgezondheidsorganisatie op haar goedkeuringslijst heeft gezet. Het Chinese Sinopharm en het Indiase Covishield staan daar wel op, maar het Russische Spoetnik (nog) niet. Vooral in Zuid-Amerika is veel met Spoetnik geprikt.

De Europese Commissie wil verder minder streng kijken naar de besmettingsgraad in het land van herkomst. Nu geldt een land als riskant vanaf 25 besmettingen per 100.000 inwoners. Die graadmeter zou van Brussel naar 100 mogen.

De commissie hoopt dat de lidstaten eind deze maand een besluit hebben genomen over de voorstellen.

Lees ook:
Inreisverbod EU wegens corona

In maart vorig jaar was het groot nieuws: Reizigers van buiten de EU zijn zeker dertig dagen niet welkom in Europa als hun reis ‘niet essentieel’ is.

De EU weet nog niet of, hoe en wanneer het Amerikanen (en andere reizigers) moet toelaten

In de EU woedden vorig jaar verhitte discussies over welke landen wel en welke niet zullen profiteren van heropende grenzen. Vooral het lot van de Verenigde Staten ligt diplomatiek gevoelig in Brussel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden