Brexit

EU-lidstaten achter handelsakkoord met Verenigd Koninkrijk na brexit

null Beeld

De EU-lidstaten hebben zich unaniem achter het brexit-akkoord van afgelopen donderdag geschaard. Dat akkoord zal vanaf 1 januari van kracht zijn.

EU-ambassadeurs kwamen maandag in Brussel bij elkaar om het akkoord te bespreken. Het akkoord voorziet erin dat er tijdelijk tariefvrij gehandeld kan blijven worden tussen de EU en het VK nadat het per nieuwjaar de Europese interne markt verlaat.

Stemming in Groot-Brittannië

In het Britse parlement wordt woensdag gestemd over het akkoord. De kans dat het akkoord wordt afgewezen is nihil: de Conservatieven hebben een meerderheid van 80 zetels en daarnaast heeft Labour, de grootste oppositiepartij, ook al gezegd voor het akkoord te zullen stemmen. Labour-leider Starmer verklaarde al dat hij uit verantwoordelijkheid voor de toekomst van het land niet tegen kan stemmen. “Maar dit akkoord is volledig voor rekening van de premier. We zullen hem verantwoordelijk houden voor elke consequentie.”

Ook het Europees Parlement (EP) moet het akkoord nog goedkeuren. Omdat dat pas volgend jaar gebeurt, was er een voorlopige regeling nodig om te verzekeren dat er geen handelstarieven zouden gaan gelden. De Europese Commissie heeft een voorlopige regeling tot 28 februari voorgesteld om het EP de tijd te geven om het handelsakkoord goed door te nemen.

Lees ook:

Johnsons perfect getimede brexitdeal geniet brede steun in de Britse politiek

Na een slepend proces van jaren is er in Engeland amper tijd voor politiek debat over de brexitdeal. Ook Labour zal voor stemmen. Premier Johnson glorieert voorlopig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden