Strafkampen
EU legt China sancties op vanwege onderdrukking Oeigoeren
Het onderdrukken van de bevolking in Xinjiang komt China op Europese strafmaatregelen te staan. Onterecht, volgens Peking.
De Europese Unie stelt sancties in tegen China voor de onderdrukking van de bevolking in de westelijke regio Xinjiang. Het zijn de eerste Europese sancties tegen dat land sinds 1989. De nieuwe maatregelen worden pas officieel aangekondigd als de ministers van buitenlandse zaken van de 27 lidstaten er maandag mee instemmen.
Dat dit gebeurt lijkt wel zeker. Verschillende diplomaten in Brussel bevestigden woensdag aan persbureaus dat de lidstaten akkoord zijn. Het gaat om reisbeperkingen en het bevriezen van bankrekeningen van vier Chinese personen en een instantie.
Namen zijn nog niet genoemd, die volgen pas maandag. Naar verwachting is een van de vier Chen Quanguo, de huidige partijsecretaris in Xinjiang, die eerder met harde hand de orde handhaafde in Tibet.
De Europese lidstaten verwijten China dat het de mensenrechten schendt in Xinjiang en daar de Oeigoeren en andere islamitische inwoners onderdrukt. Zo worden naar schatting van de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties zeker een miljoen moslims vastgehouden in strafkampen. Ex-gevangenen die hun verhaal doen, vertellen over marteling en verkrachting.
De sancties die de EU in 1989 instelde waren, een reactie op het militaire ingrijpen tegen de protesten op het Tiananmenplein. Die maatregelen, die vooral de wapenexport treffen, zijn nog altijd van kracht.
Volgens de EU-lidstaten kan de onderdrukking van de Oeigoeren niet onbeantwoord blijven
China is een belangrijke handelspartner van de EU en de meeste lidstaten willen buiten de handelsruzie tussen dat land en de Verenigde Staten blijven. Maar de onderdrukking van de Oeigoeren kan volgens hen niet onbeantwoord blijven. De parlementen in Nederland en Frankrijk hebben al uitgesproken dat in Xinjiang een genocide plaatsvindt.
China verzet zich hevig tegen buitenlandse kritiek op de aanpak in Xinjiang. Volgens de Chinese leiders gaat het niet om kampen maar om scholingscentra, waar de bevolking wordt opgeleid en gederadicaliseerd. Van mishandeling of schending van de mensenrechten is volgens Peking geen sprake.
De Chinese vertegenwoordiging in Brussel reageerde getergd op het nieuws over de sancties. “We willen dialoog, geen confrontatie”, meldt de vertegenwoordiging op Twitter. “We vragen de EU nog eens goed na te denken. Als sommigen vasthouden aan confrontatie, zullen wij niet inbinden.”
De EU riep eerder al op tot de vrijlating van de Oeigoerse hoogleraar economie Ilham Tohti, die in 2014 levenslang kreeg. In 2019 kende het Europees Parlement hem de Sacharov-prijs toe, voor personen die zich inzetten voor de mensenrechten.
Lees ook:
Ook zonder massaslachting kan China de Oeigoeren uitwissen
Na de Verenigde Staten heeft nu ook Canada verklaard dat China genocide pleegt op de Oeigoeren. Is dat terecht?