Kleurenkaart

EU-landen zetten eerste stap naar gezamenlijke corona-aanpak

Archieffoto uit maart van de Frans-Duitse grens. Een Duitse politieagent controleert binnenkomende automobilisten.  Beeld AP
Archieffoto uit maart van de Frans-Duitse grens. Een Duitse politieagent controleert binnenkomende automobilisten.Beeld AP

Eén Europese kleurenkaart, in plaats van 27 nationale, moet EU-burgers duidelijkheid geven. Landen blijven echter geheel de baas over hun eigen maatregelen. Die lappendeken blijft.

Het heeft een maand of acht geduurd, maar eindelijk zetten alle EU-landen een eerste, bescheiden stap naar een gezamenlijke corona-aanpak. Die geldt niet de bestrijding van de pandemie zelf, maar de registratie ervan en de reisbeperkingen. Eén kleurcode-systeem voor de hele EU komt in de plaats van de per land verschillende lappendekens. Bovendien moeten de reisbeperkingen beter op elkaar worden afgestemd, en ook beter aan elkaar én aan burgers worden uitgelegd.

De verantwoordelijke EU-ministers (voor Nederland is dat Stef Blok (VVD) van buitenlandse zaken) geven dinsdag in Luxemburg hun zegen aan een akkoord dat vrijdag op diplomatiek niveau is bereikt. Daar onthield een achttal landen zich overigens van stemming, vooral omdat ze deze niet-bindende ‘raadsaanbeveling’ niet ver genoeg vinden gaan, zo zeggen bronnen in Brussel. Zo komt er bijvoorbeeld geen eenduidige richtlijn voor de lengte van een quarantaine.

De EU-landen houden dat – en alle andere maatregelen – geheel in eigen hand. De Europese Commissie, die begin september het nu in afgezwakte vorm aanvaarde voorstel tot coördinatie deed, kan niets afdwingen.

De EU-harmonisatie betreft in de eerste plaats de kleurcodes per regio: groen, oranje, rood of grijs (te weinig gegevens). Daarvoor worden straks drie dezelfde standaard-criteria gebruikt: relatief aantal besmettingen over de laatste twee weken, percentage positieve tests over de afgelopen week, aantal tests op 100.000 inwoners. Alle landen sturen die gegevens naar het Europees Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) in Stockholm, het RIVM van de EU.

Het ECDC zal elke week een bijgewerkte kleurenkaart van Europa publiceren. Elk EU-land mag vervolgens zelf bepalen welke (reis)maatregelen het treft voor oranje en rode regio’s: quarantaine-verplichting, negatieve test meenemen, of een combinatie van die twee. Die lappendeken blijft dus bestaan. De enige nieuwe voorwaarde is dat een land alle rode (of oranje) regio’s gelijk moet behandelen. Is een regio groen, dan zijn reisbeperkingen in het geheel niet nodig. Maar ook dat is niet meer dan een aanbeveling.

Verder beloven de lidstaten om andere landen en de Europese Commissie minstens 48 uur van tevoren op de hoogte te stellen van nieuwe reisbeperkingen. Hun eigen burgers moeten dat zeker 24 uur van tevoren weten.

Lees ook:
Coronacrisis laat zien: in de EU is het ieder voor zich

In maart was het al duidelijk: de pandemie toont aan dat de EU op het gebied van gezondheidszorg en reisbeperkingen zo zwak is als de lidstaten willen dat ze is.

Dringend advies van de Europese Commissie: bouw lockdownmaatregelen samen af

De lockdownmaatregelen verschilden dit voorjaar van land tot land.  Dat zou bij de afbouw beter moeten, was in april het dringende advies van de Europese Commissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden