Sancties

EU-importverbod Russische diesel gaat in: wordt tanken weer duurder?

Het importverbod moet ervoor zorgen dat Rusland zo min mogelijk verdient aan de export van onder andere diesel.  Beeld REUTERS
Het importverbod moet ervoor zorgen dat Rusland zo min mogelijk verdient aan de export van onder andere diesel.Beeld REUTERS

Dit weekend is het EU-importverbod van onder andere Russische diesel ingegaan.

Redactie Trouw

Het was al een tijd bekend dat het zou komen, maar zondag was het zover: de tweede fase van een EU-importverbod van Russische olie is ingegaan. In december ging een importverbod van Russische ruwe olie in, nu volgt een importverbod voor geraffineerde olie, zoals diesel en kerosine.

Naast het verbod zijn de EU-landen het eerder al eens geworden over een prijsplafond voor geraffineerde olie. Die moet voor diesel op 100 dollar per vat komen te liggen, en 45 dollar voor bijvoorbeeld stookolie. De landen van de G7 − waaronder de Verenigde Staten en Japan − hanteren hetzelfde prijsplafond.

De EU-landen hebben eerder al een prijsplafond voor ruwe olie ingesteld, dat ligt op 60 dollar per vat. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Rusland zo min mogelijk kan verdienen aan de export van de producten.

Het lijkt er niet op dat het importverbod op de korte termijn voor een tekort aan diesel zal zorgen. De afgelopen maanden hebben veel bedrijven in de aanloop grote voorraden diesel geïmporteerd.

Mogelijk gaan de dieselprijzen bij de tankstations wel iets omhoog.  Beeld ANP / EPA
Mogelijk gaan de dieselprijzen bij de tankstations wel iets omhoog.Beeld ANP / EPA

Vrijdag publiceerde de Nederlandse regering het Landelijk Crisisplan Olie, waar wordt vastgesteld dat er in het geval van een dieseltekort bepaalde sectoren prioriteit zullen krijgen in het verkrijgen van diesel. Dit geldt onder andere voor defensie, de luchtvaart, hulpdiensten en het transport dat essentieel is voor het aanleveren van onder andere voedselproducten.

Mogelijk zullen de dieselprijzen bij de tankstations omhoog gaan, maar het is volgens analisten nu nog moeilijk vast te stellen met hoe snel dat zal gaan. “We verwachten dat de prijs van diesel in Europa wel zal stijgen”, vertelt Mark Williams, onderzoeker bij het consultancybedrijf Wood Mackenzie, aan CNN. “We verwachten een piek zo rond februari, maart.”

De verwachting is dat met het importverbod bedrijven nu meer zullen uitwijken naar andere regio’s voor de import van diesel − bijvoorbeeld naar het Midden-Oosten.

De Russische olie-export lijkt tot dusver niet erg hard geraakt door de sancties die zijn ingesteld. Dat komt ook doordat een beperkt aantal landen hieraan meedoet; landen als China en India importeren nog altijd grote hoeveelheden Russische olie.

Lees ook:

De sancties tegen Rusland dwingen de oliemarkt tot sluiproutes en omwegen

Rotterdam was een belangrijke spil in de Russische oliehandel. Aan die positie komt een einde door de Europese sancties.

De impact van het prijsplafond voor olie. ‘Het idee is om Rusland pijn te doen, zonder er zelf veel last van te hebben’

Wat Europa en de G7 betreft mag Russische olie maximaal 60 dollar per vat kosten. Wat gaat dat uithalen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden