Wit-Rusland

EU gaat Wit-Rusland helpen met terugbrengen van migranten

In Polen wordt een ongeboren kind van twee migranten begraven. De ouders konden er niet bij zijn. De vader zit in een opvangcentrum en de moeder is opgenomen in het ziekenhuis.  Beeld REUTERS
In Polen wordt een ongeboren kind van twee migranten begraven. De ouders konden er niet bij zijn. De vader zit in een opvangcentrum en de moeder is opgenomen in het ziekenhuis.Beeld REUTERS

Romana Abels

Brussel

De Europese Commissie wil voorkomen dat het voorbeeld van de Wit-Russische president Loekasjenko ooit wordt nagevolgd. Daarom heeft het een nieuwe maatregel voorgesteld: als er sprake is van georganiseerde mensenhandel of -smokkel naar de EU, dan kunnen de vervoerders waarmee de handel plaatsvindt, straffen verwachten. Ze kunnen dan geweerd worden uit havens of van vliegvelden.

De regels zijn van toepassing op alle transport: of ze nu per trein, bus of vliegtuig worden gebracht. Gestrafte vervoerders zouden dan een jaar lang geen enkel Europees vliegveld of haven meer mogen aandoen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de 27 lidstaten.

Het voorstel geldt niet voor vervoer naar Minsk, dat buiten de EU ligt. Het doet dus niets aan het door Wit-Rusland georganiseerde vervoer van mensen uit Irak, Syrië en meer landen naar de Wit-Russische hoofdstad.

Geld voor een ‘robuuste grensbewaking’

Wit-Rusland begon daarmee in augustus, uit woede over Europese sancties uit juni. Toen mocht Belavia, de vliegmaatschappij van Wit-Rusland, zich niet meer in het Europees luchtruim vertonen omdat Wit-Rusland een vliegtuig had omgeleid en tot landen had gedwongen. Er zat in dat vliegtuig een tegenstander van het Wit-Russische regime. Hij werd gearresteerd.

De grootste crisis lijkt ten einde. In de afgelopen weken is het grootste deel van de vliegmaatschappijen al gestopt met het vervoeren van burgers uit Irak en Syrië naar Minsk. Eurocommissaris Margaritis Schinas heeft persoonlijk de herkomstlanden bezocht en uitgelegd in welke ellendige situatie – in een koud bos – de mensen belanden.

De Europese Commissie gaat nu helpen met het repatriëren van de duizenden mensen die nog in Wit-Rusland zitten. Zij zijn inmiddels opgevangen op een warmere plek, maar krijgen geen doorgang naar de EU, zoals hen was voorgespiegeld.

De Europese Commissie heeft ook geld vrijgemaakt, 200 miljoen, voor wat het een ‘robuuste grensbewaking’ noemt. De Commissie wil niet meebetalen aan hekken of prikkeldraad, maar wel allerlei andere manieren om de grensbewaking te faciliteren. Het gaat dan om kantoren waar asiel-aanvragen kunnen worden gedaan, camera’s en registratiefaciliteiten.

Lees ook:

In de rij voor een enkeltje Wit-Rusland: ‘Ik ben niet bang voor Polen, ik ben bang voor Iraaks Koerdistan’

Op het vliegveld van Istanbul staan migranten in de rij voor vluchten naar Wit-Rusland. ‘Wij willen een nieuw leven in Europa.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden