null

Conflict VS-Iran

EU dringt aan op de-escalatie na moord op Soleimani

Beeld RV
ANP

De buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell heeft zaterdag naar aanleiding van de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad de "noodzaak van de-escalatie" opnieuw benadrukt. Hij deed dat na een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif in Brussel.

"Gesproken met Zarif over de recente ontwikkelingen. De noodzaak van de-escalatie van de spanningen onderstreept", twitterde Borrell. Hij riep op tot terughoudendheid en er alles aan te doen om te voorkomen dat het in de regio uit de hand loopt.

Borrell zei ook dat hij er bij Zarif heeft aangedrongen het historisch nucleair akkoord met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland uit 2015 in stand te houden. De Amerikaanse president Donald Trump zegde dat in mei 2018 eenzijdig op en trof sancties tegen Iran.

Premier Irak overlegt met Saudische kroonprins over situatie

De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi heeft de gespannen situatie in zijn land en in de regio telefonisch besproken met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdagavond bekendgemaakt. Het initiatief ging uit van ‘MbS’, die zich beschouwd als een bondgenoot van de VS.

“Ze hebben standpunten uitgewisseld over de te verwachten gevolgen en over het belang de effecten ervan te verminderen. Bovendien is overlegd hoe een totale escalatie kan worden voorkomen”, aldus de verklaring.

Volgens het Saudische persbureau zocht koning Salman, wiens zoon Mohammed tegenwoordig de feitelijke machthebber is, zaterdag contact met de Iraakse president Barham Salih om eveneens te praten over de-escalatie. Hij vertelde Salih dat Saudi-Arabië de stabiliteit en veiligheid van Irak wil waarborgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden