Brexit

EU bezorgd over schending afspraken door Londen, maar doet nog niets

Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie eist een extra bijeenkomst van het Joint Committee, het overlegorgaan waarin de EU en het Verenigd Koninkrijk op gezette tijden samenkomen om de uitvoering van het terugtrekkingsakkoord te bespreken.Beeld AP

De Europese Commissie wil een spoedbijeenkomst om Londen om opheldering te vragen over de voorgenomen schending van afspraken.

De Europese Unie houdt het in deze nieuwe dramatische wending in de brexit-saga vooralsnog op bezorgde reacties en verzoeken om Britse opheldering. Harde (tegen)maatregelen van Brussel zijn er nog niet, ook al staat de voorgenomen Britse schending van het vorig jaar gesloten terugtrekkingsakkoord nu toch echt zwart op wit in de nieuwe wetsvoorstellen.

De hardste ‘actie’ kwam woensdag van vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie. Die eist zo snel mogelijk een extra bijeenkomst van het zogeheten Joint Committee, het overlegorgaan waarin de EU en het Verenigd Koninkrijk op gezette tijden samenkomen om de uitvoering van het terugtrekkingsakkoord te bespreken. De Slowaak Sefcovic is daarin de hoogste EU-vertegenwoordiger, terwijl de Britse minister Michael Gove spreekt namens Londen.

Dinsdag bracht Sefcovic via de telefoon al de ‘sterke zorgen’ van de EU over aan Gove.

Pacta sunt servanda (afspraken moeten worden nagekomen)

“Zeer bezorgd over aankondigingen van de Britse regering over haar voornemens om het terugtrekkingsakkoord te schenden”, tweette voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. “Dit zou een schending zijn van het internationaal recht en het vertrouwen ondermijnen. Pacta sunt servanda (afspraken moeten worden nagekomen, red.) = het fundament van voorspoedige toekomstige relaties.”

Ook ‘EU-president’ Charles Michel liet van zich horen. “Het terugtrekkingsakkoord is gesloten en geratificeerd door beide partijen en moet volledig worden uitgevoerd”, aldus de Belgische oud-premier. “Het schenden van internationaal recht is onaanvaardbaar en schept niet het vertrouwen dat we nodig hebben bij het bouwen aan onze toekomstige relatie.”

Elke hoop op een handelsakkoord verder de bodem ingedrukt

Die toekomstige relatie is deze week weer onderwerp van gesprek tijdens een nieuwe onderhandelingsronde in Londen tussen de EU en het VK. De verwachtingen daarvoor waren al laag gespannen, maar het nieuws over de Britse wetsvoorstellen heeft elke hoop op een handelsakkoord nog wat verder de bodem ingedrukt.

De ronde wordt donderdag afgesloten. Het is onzeker of EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zijn traditionele persconferentie geeft, of dat hij het op een droog persbericht houdt. De EU-onderhandelaars hebben altijd gezegd dat een nieuwe handelsovereenkomst valt of staat met het volledig naleven van de eerdere afspraken over onder meer Noord-Ierland. Juist die zijn nu in het geding.

Tegelijk zal de EU ervoor waken om het lopende overleg af te breken, hoe moeizaam dat ook gaat. In dat geval zal de Britse regering ‘Brussel’ immers geheel verantwoordelijk kunnen houden voor de gevreesde no-deal-chaos vanaf 1 januari, als de huidige overgangsperiode afloopt. Eerder deze week heeft premier Johnson 15 oktober genoemd als uiterste datum voor het bereiken van een handelsakkoord.

Lees ook:
Britse parlementariërs geloven hun oren niet: Johnson wil écht het internationaal recht schenden

Britse parlementariërs maken zich zorgen nu de regering eerder gemaakte afspraken uit het uittredingsakkoord zou willen overrulen. 

Blaast Londen het brexitakkoord echt op of is het bluf?

Nieuwe wetsvoorstellen van de regering-Johnson zouden lijnrecht ingaan tegen het vorig jaar zwaarbevochten terugtrekkingsakkoord met de EU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden