Onderdrukking

Etnische groep: Bombardement Myanmarese luchtmacht doodt 80 mensen

Verwoeste huizen in Aung Bar Lay Village in de Myanmarese Kachin Staat na het bombardement. Beeld AP
Verwoeste huizen in Aung Bar Lay Village in de Myanmarese Kachin Staat na het bombardement.Beeld AP

Luchtaanvallen door het leger van Myanmar hebben maar liefst 80 mensen gedood, waaronder zangers en muzikanten, die aanwezig waren bij een jubileumviering van de belangrijkste politieke organisatie van de etnische minderheid in Kachin, zeiden leden van de groep en een reddingswerker maandag.

Redactie/AP

De gemelde aanval komt drie dagen voordat de ministers van Buitenlandse Zaken van Zuidoost-Azië in Indonesië een speciale bijeenkomst houden om het toenemende geweld in Myanmar te bespreken.

Het aantal slachtoffers bij de viering van zondagavond, die werd gehouden door de Kachin Independence Organization in de noordelijke deelstaat Kachin, bleek het hoogste te zijn bij één enkele luchtaanval sinds het leger in februari 2021 de macht overnam van de gekozen regering van Aung San Suu Kyi.

Aanvankelijk werd het dodental op ongeveer 60 geschat, maar later werd het op ongeveer 80 geschat.

Leger ontkent

Het was onmogelijk om onafhankelijk details van het incident te bevestigen, hoewel media die sympathiseren met de Kachin video’s hebben geplaatst van wat de nasleep van de aanval zou zijn, met versplinterde en platgetrapte houten constructies.

Het informatiebureau van de militaire regering bevestigde in een verklaring eind maandag dat er een aanval was op wat het beschreef als het hoofdkwartier van de 9e Brigade van het Kachin onafhankelijkheidsleger, en noemde het een “noodzakelijke operatie” als reactie op “terroristische” daden van de Kachin groep.

Zij noemde berichten over een hoog dodental “geruchten” en ontkende dat het leger een concert had gebombardeerd en dat er zangers en toeschouwers onder de doden waren.

Internationale zorgen

Het kantoor van de Verenigde Naties in Myanmar zei in een verklaring dat het “diep bezorgd en bedroefd” was door de berichten over de luchtaanvallen.

“Wat lijkt op buitensporig en onevenredig gebruik van geweld door veiligheidstroepen tegen ongewapende burgers is onaanvaardbaar en de verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen.”

Gezanten van westerse ambassades in Myanmar, waaronder de Verenigde Staten, gaven een gezamenlijke verklaring uit waarin zij stelden dat de aanval de veronachtzaming door het militaire regime onderstreept van zijn verplichting om burgers te beschermen en de beginselen en regels van het internationale humanitaire recht te respecteren.

Myanmar wordt al tientallen jaren geteisterd door opstanden van etnische minderheden die streven naar autonomie, maar het verzet tegen de regering is in het hele land aanzienlijk toegenomen met de vorming van een gewapende pro-democratische beweging die zich verzet tegen de militaire machtsovername van vorig jaar.

Lees ook:
De VN veroordelen de zoveelste dodelijke aanval op een school in Myanmar

Sinds de staatsgreep in Myanmar heeft het leger al 260 aanvallen op scholen gepleegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden