Ethiopië

Ethiopische premier beschuldigt populaire politiek activist van terrorisme

Jawar Mohammed Beeld Reuters
Jawar MohammedBeeld Reuters


De omstreden maar ook immens populaire Ethiopische politieke activist Jawar Mohammed staat terecht wegens terrorisme. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het geweld dat uitbrak nadat een populaire zanger in juli was doodgeschoten. Zanger Hachalu Hundessa was de machtige politieke stem van de Oromo-bevolkingsgroep waartoe ook Jawar behoort.

“Ik ben op de eerste plaats een Oromo”, zijn de woorden van Jawar die eraan toevoegt dat de Ethiopische nationaliteit aan hem was opgelegd. Oromo vormen de grootste bevolkingsgroep in het land en hebben zich altijd gemarginaliseerd gevoeld, of het nu onder keizers of autocratische leiders was.

Dat heeft de drang naar zelfbestuur en zelfs onafhankelijkheid gevoed in Oromia, het traditionele woongebied van de bevolkingsgroep. Jawar groeide op in Dhumuga, een plaats waar het verboden Oromo Bevrijdingsfront (OLF) actief was en veel aanhang had. De aanwezigheid van de beweging beïnvloedde de jonge Jawar en was de voedingsbodem voor zijn Oromo-nationalisme.

Op de middelbare school bleek hij een briljante leerling en hij kreeg een studiebeurs om politieke wetenschappen in de VS te gaan studeren. Daar werd hij naast zijn studie ook politiek actief en voerde onder de Ethiopiërs in de diaspora campagne tegen het toenmalige onderdrukkende bewind in zijn vaderland. Hij zette het populaire - grotendeels online - Oromia Media Netwerk (OMN) op om de boodschap uit te dragen.

Twee jaar geleden deed democratie intrede in Ethiopië toen Abiy Ahmed, een Oromo, tot premier werd benoemd. Hij voerde in sneltreinvaart politieke hervormingen door en duizenden politieke gevangenen werden vrijgelaten. Abiy nodigde activisten die in ballingschap leefden, terug te keren.

Jawar greep die uitnodiging aan en werd als een held ontvangen. Hij en Abiy konden het aanvankelijk goed met elkaar vinden. Maar al spoedig werd duidelijk dat beide mannen op verschillende sporen zaten. Jawar die zelfbestuur voor zijn volk nastreeft en Abiy die juist van die tachtig etnische groepen een saamhorig volk wil smeden.

Abiy die de teugels had laten vieren dreigt de controle kwijt te raken. Diverse etnische bevolkingsgroepen eisen nu zelfbestuur terwijl ze langs de grenzen van hun traditionele woongebieden met elkaar slaags raken. De premier greep terug op onderdrukkende maatregelen van het vorige bewind waar hij zelf uit was voortgekomen.

Met honderden tegelijk worden demonstranten of critici weer opgesloten. Leger en politie treden opnieuw met harde hand op. Oppositiegroepen en mensenrechtenorganisaties geloven dat Abiy probeert met verzonnen beschuldigingen Jawar en andere tegenstanders op te sluiten en ze daarmee monddood te maken.

Maar speelt de premier niet met vuur? Jawar is enorm geliefd onder Oromo in en buiten Ethiopië. Zijn meer dan 2 miljoen volgelingen op sociale media zijn daar wel een bewijs van. Maar nog veel indrukwekkender zijn de zogeheten Qeerroo, jonge Oromo-mannen, die onder vorige regimes lieten zien hoe ze onverschrokken de straat op gaan om hun eisen kracht bij te zetten. Het is maar de vraag wat zij zullen doen nu de rechtszaak is begonnen tegen Jawar die zij als hun leider zien.

Lees ook: Ethiopië is steeds meer een broeinest van etnische conflicten

Na twee jaar democratie laaien oude spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen weer op in Ethiopië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden