Ethiopië

Ethiopische premier Abiy trekt zelf naar het front bij herovering steden

Premier Abiy sprak het Ethiopische volk toe in een videoboodschap. Beeld x
Premier Abiy sprak het Ethiopische volk toe in een videoboodschap.Beeld x

Premier Abiy leidt het Ethiopische leger bij de herovering van steden op Tigrayese milities. Met succes, zo lijkt het.

Erik van Zwam

Premier Abiy van Ethiopië loopt in gevechtstenue tussen soldaten in een bergachtige omgeving in de buurt van de plaats Kasagita, die volgens de minister-president in een dag is heroverd op milities van rebellen uit de noordelijke provincie Tigray. Abiy praat kalm op de video, die sinds afgelopen dinsdag in Ethiopië wordt verspreid. “De moraal van het leger is geweldig”, zegt hij.

Daar schortte het lange tijd aan. Het Ethiopische leger (ENDF) verloor de afgelopen maanden stad na stad in de strijd tegen de oprukkende Tigrayers. Vaak vluchtten de militairen zonder gevecht. De TDF-militie uit de opstandige deelstaat Tigray kon zo oprukken richting de hoofdstad Addis Abeba, en naderde die tot op een paar honderd kilometer.

Militaire successen

Abiy riep vorige maand elke Ethiopiër met een wapen op naar het front te gaan. Zelf voegde hij de daad bij het woord en vertrok om leiding te geven aan de tegenaanval. Met succes, zo lijkt het. In de oostelijke deelstaat Afar rukt het leger met hulp van lokale milities op naar het noorden, en zouden verschillende steden zijn gevallen. In de westelijke deelstaat Amhara is de iconische stad Labilela, met uit de rotsen gehouwen kerken, weer in handen van het leger, net als zuidelijker gelegen plaatsen dichter bij Addis Abeba.

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

Het ENDF maakt nu een omsingelende beweging om de strategisch gelegen stad Dessie in Amhara. Dessie ligt aan snelweg A2 die de hoofdstad van Tigray, Mekele, verbindt met Addis Abeba. Dessie is ook niet ver van een andere cruciale verkeersader die loopt van Addis Abeba naar Djibouti, de A1. Ethiopië ligt zelf niet aan zee, en is voor zijn importen afhankelijk van de haven in dat buurlandje. Met het militaire succes heeft het leger nu weer grote delen van de A1 in Afar in handen.

Dessie als springplank

Het wachten is op de slag om Dessie. Deze stad is de springplank voor de Tigrayers naar Addis Abeba, en voor het leger naar Mekele in Tigray. Tot nu toe lijken de Tigrayese milities de meeste steden zonder veel strijd te hebben opgegeven. De vraag is wat de TDF gaat doen met Dessie. De terugtrekking van de Tigrayers lijkt mede ingegeven doordat het Ethiopische leger nu beschikt over Turkse drones waarmee het bombardementen uitvoert tot in Tigray. Tegen dit luchtwapen kan de TDF niet veel uitrichten.

Maar de terugtrekking richting Tigray door de TDF kan ook strategisch zijn. Hetzelfde deden deze milities toen het Ethiopische leger op 4 november 2020 Tigray in trok om de opstandige provincie in het gareel te krijgen. De TDF hergroepeerde, en met guerrillatactieken werd de ENDF in een half jaar verslagen en moest Abiy deze zomer het leger uit Tigray terugtrekken vanwege zeer grote verliezen.

Fatuma Hussein (65) is met haar familie vanuit de stad Dessie vertrokken naar een vluchtelingenkamp, vanwege de strijd tussen Tigrayese milities en het Ethiopische leger.  Beeld Reuters
Fatuma Hussein (65) is met haar familie vanuit de stad Dessie vertrokken naar een vluchtelingenkamp, vanwege de strijd tussen Tigrayese milities en het Ethiopische leger.Beeld Reuters

Tigray werd vervolgens van de buitenwereld geïsoleerd door Ethiopië. Zeker 4 van 6 miljoen Tigrayers zijn inmiddels ernstig ondervoed. De TDF zette de aanval in om het cordon rond de eigen deelstaat te doorbreken en rukte op naar Addis Abeba. De afgelopen week gaven veel westerse landen hun landgenoten het advies om spoorslags Ethiopië te verlaten omdat de totale ineenstorting dreigde.

Het tij lijkt met Abiy aan het front te keren voor het Ethiopische leger, maar de Tigrayers hebben vaker voor verrassingen in de strijd gezorgd, waardoor het nog te vroeg is om te zeggen hoe dit zal aflopen.

Lees ook:

Burgeroorlog in Tigray breidt zich uit naar andere deelstaten.

De burgeroorlog in de noordelijke opstandige Ethiopische provincie Tigray heeft nu ook de naastliggende deelstaat Afar in het oosten bereikt. Troepen van de Tigray Defense Force (TDF) zijn de grens overgestoken en vallen milities aan van andere Ethiopische deelstaten die in Afar zijn gelegerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden