Ethiopië

Ethiopië neemt Mekele in, maar de strijd is niet voorbij

Terwijl de strijd om Mekele, de hoofdstad van Tigray werd gestreden, wachten Ethiopische vluchtelingen, die de burgeroorlog ontvluchtten, in Soedan in lange rijen op eten. 
 Beeld REUTERS
Terwijl de strijd om Mekele, de hoofdstad van Tigray werd gestreden, wachten Ethiopische vluchtelingen, die de burgeroorlog ontvluchtten, in Soedan in lange rijen op eten.Beeld REUTERS

De hoofdstad van de provincie Tigray, in het centrum van de Ethiopische burgeroorlog, lijkt ingenomen. Zaterdagavond zei premier Abiy Ahmed dat de troepen van het Ethiopische leger Mekele in handen hebben.

Sms-berichten van de leider van Tigray, Debretsion Gebremichael van het Tigrayese bevrijdingsfront TPLF, aan Reuters bevestigen min of meer dat de milities onder zijn commando de stad hebben verlaten kort nadat de aanval begon. Hij liet weten, in de paar korte berichten die het persagentschap bereikten, dat de TPLF blijft doorvechten. “Het gaat ons erom het recht op zelfbeschikking te verdedigen.”

Het Ethiopische leger heeft na drie weken van gevechten de meest noordelijke en ruige bergachtige provincie heroverd, maar daarmee is de strijd niet voorbij. De TPLF lijkt te terug te vallen op een decennia oude traditie van guerrillavoering. Ook is de vrees dat die strijd zich niet zal beperken tot alleen Tigray. In het afgelopen jaar zijn er diverse voorbeelden geweest van ernstig etnisch geweld in andere delen van Ethiopië, waar andere strijdgroepen verantwoordelijk voor waren, maar waarbij de TPLF betrokken lijkt.

De TPLF zat tot 2018 zo’n 29 jaar in het centrum van de Ethiopische macht. De Tigrayers willen hun positie terug of controle hebben over hun eigen provincie met zo min mogelijk bemoeienis vanuit Addis Abeba. Debretsion Gebremichael, die bij het begin van de vijandelijkheden over zo’n 250.000 paramilitairen kon beschikken, geeft aan dat de TPLF-milities zich reorganiseren om de strijd voor te zetten.

Mekele lijkt opgegeven om meer slachtoffers te voorkomen

De aanval van het Ethiopische leger op Mekele ging gepaard met zware beschietingen van de stad, zoals van tevoren ook was aangekondigd door het leger. Na een paar uur was het voorbij. De TPLF lijkt de stad te hebben opgegeven om veel slachtoffers onder de half miljoen tellende bevolking te voorkomen.

Premier Abiy liet ook weten, dat er alles aan is gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Militairen mochten niet op burgerdoelen schieten. Dat neemt niet weg dat de ziekenhuizen in Mekele inmiddels overvol zijn met gewonden. Volgens het Internationale Rode Kruis is er een schromelijk tekort aan bijna alles om slachtoffers van het oorlogsgeweld te helpen.

Abiy beloofde meteen na zijn aankondiging dat Mekele was ingenomen, dat er een humanitaire operatie op gang komt om de Tigrayers te helpen. Hij hoopt zo de harten van de Tigrayers te winnen. Hij heeft altijd gezegd dat de TPLF Tigray met harde hand bestuurde. Gewone mensen die geen lid waren van die partij zouden zwaar te lijden hebben gehad onder de TPLF.

Het leger is inmiddels op zoek naar de top van de TPLF en hun leider. Ze worden gezocht als “criminele bende”.

Lees ook:

Ethiopië is steeds meer een broeinest van etnische conflicten.

Moorden, (politieke) arrestaties, een couppoging, etnische conflicten en gewelddadige rellen teisteren Ethiopië. Het etnisch federalisme waar het land decennia op draaide staat onder hoogspanning. Veel van de tachtig volken en negen deelstaten willen meer autonomie van premier Abiy Ahmed, die sinds twee jaar aan de macht is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden