null

Suriname

Ernstige wateroverlast in binnenland van Suriname houdt aan, duizenden huizen onder water

Beeld

Al ruim 2,5 maand staan de huizen van duizenden bewoners in ongeveer 35 dorpen in het binnenland van Suriname onder water. Het kan nog weken duren voor de bewoners kunnen terugkeren.

ANP

De waterproblemen zijn het gevolg van de overmatige regenval en het uitblijven van de droge tijd. Er zijn ook grote problemen met een stuwdam, waaruit water wordt gelaten om te voorkomen dat die bezwijkt. Dat spuien zorgt voor extra wateroverlast voor omliggende dorpen.

Deskundigen, onder wie meteorologen en het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie, dat eigenaar is van de stuwdam, verwachten dat de overstromingen in het achterland van Suriname pas in juni achter de rug zullen zijn. Tot dat moment zal Staatsolie nog regelmatig de spuigaten van de dam open moeten zetten om te voorkomen dat het waterpeil in het stuwmeer te hoog wordt. Te veel water kan een dambreuk veroorzaken, met nog grotere gevolgen.

Het overgrote deel heeft er voor gekozen huis en haard niet te verlaten

Het noodzakelijke spuien heeft vooral grote gevolgen voor de bewoners van de districten Brokopondo en Saramacca. Volgens Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), zijn tot nu toe ongeveer 12.000 mensen uit ongeveer 35 dorpen geraakt door de overstromingen. Het overgrote deel heeft er voor gekozen huis en haard niet te verlaten. Ongeveer driehonderd mensen zijn wel tijdelijk verhuisd, aldus Slijngard.

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

De NCCR is sinds maart in actie om de mensen uit de dorpen te voorzien van pakketten met voedsel en andere benodigdheden. Het voedsel is nodig omdat veel gewassen, zoals cassave, gember en zoete aardappel onder water staan, waar ze niet tegen bestand zijn. De hulporganisatie gaat komende weken ook ongeveer dertig grote watertanks naar de gebieden brengen, zodat de bewoners schoon regenwater kunnen opvangen. Leger, politie en lokale bestuurders helpen mee bij de hulpverlening.

Toch is de onvrede bij de getroffen bewoners groot. Hun grootste frustratie is dat Staatsolie hen in maart niet heeft voorbereid op het spuien, waardoor ze geen voorbereidingen hebben kunnen treffen. In de afgelopen jaren was er een betere communicatie, aldus Slijngard. “Tot twee jaar geleden was Suralco (dochteronderneming van het Amerikaanse Alcoa, red.) eigenaar van de stuwdam. Nu is de regering in de persoon van Staatsolie eigenaar. Het bedrijf heeft geen excuses gemaakt, maar wel erkend dat er een gebrek was aan communicatie.” Staatsolie heeft inmiddels alle kosten van een kleine 25.000 euro per maand op zich genomen.

Lees ook:

In goudzoekend en houtkappend Suriname strijdt deze boomkenner vanaf een eiland voor de natuur

De 85-jarige boomkenner Frits van Troon is onder natuurliefhebbers een levende legende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden