Ethiopië

Eritrese vluchtelingen in Tigray lijken doelwit van Eritrese leger

Vluchtelingen uit de Ethiopische provincie Tigray krijgen busvervoer aangeboden, zodra ze de grens met Soedan zijn overgestoken. Ze worden dan naar een vluchtelingenkamp gereden. 
 Beeld REUTERS
Vluchtelingen uit de Ethiopische provincie Tigray krijgen busvervoer aangeboden, zodra ze de grens met Soedan zijn overgestoken. Ze worden dan naar een vluchtelingenkamp gereden.Beeld REUTERS

De Verenigde Naties vrezen dat mensenrechten van Eritrese vluchtelingen in Tigray massaal worden geschonden door Ethiopië en Eritrea.

Langzamerhand wordt duidelijk dat de burgeroorlog in de opstandige Ethiopische provincie Tigray ook zijn tol eist onder de daar aanwezige vluchtelingen uit Eritrea. De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, zegt een overweldigende hoeveelheid berichten te hebben gekregen over Eritrese vluchtelingen die in Tigray worden vermoord, ontvoerd of gedwongen worden terug te keren naar Eritrea. “Als dit waar is, dan is dit een grove schending van het internationale recht”, zei de baas van UNCHR, Filippo Grandi.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemt berichten over Eritrese troepen, die vechten aan de zijde van het Ethiopische leger in Tigray, geloofwaardig. Zij vechten in het geheim mee in de strijd tegen de milities van de TPLF, de partij die Tigray bestuurde en daarvoor 29 jaar lang Ethiopië.

In Tigray zouden inmiddels vier Eritrese pantserdivisies zijn, net als zeven infanteriedivisies en een commandobrigade. Er is grote vrees dat de vier vluchtelingenkampen met Eritreeërs aan de grens met Eritrea doelwit zijn. Veel van de 96.000 vluchtelingen, die daar vaak al vele jaren bivakkeren, zouden opnieuw zijn gevlucht. In Soedan arriveerden er duizenden met horrorverhalen.

De deelstaten van Ethiopië. Beeld Thijs van Dalen
De deelstaten van Ethiopië.Beeld Thijs van Dalen

UNHCR en andere hulporganisaties krijgen nog steeds geen toegang tot de vier kampen in Tigray. Al weken staan konvooien met hulpgoederen klaar, maar die worden niet toegelaten. De woordvoerder van UNHCR in Genève, Babar Baloch, noemde de berichten over wat er in de vluchtelingenkampen gaande zou zijn ‘alarmerend’. Het dwingen van Eritrese vluchtelingen om terug te keren naar hun moederland is volgens hem onacceptabel. Eritrea is hermetisch afgesloten van de buitenwereld en wordt gezien als het Noord-Korea van Afrika. Veel Eritreeërs ontvluchten het land als ze - voor het leven - in militaire dienst moeten.

Ethiopië zegt zelf hulp te geven

Mensen die uit de kampen in Tigray gedwongen worden teruggebracht naar Eritrea worden zwaar gestraft, zo is de verwachting. Het is een boodschap aan alle Eritreeërs dat de dictatuur ontvluchten niet loont. En het heeft er inmiddels alle schijn van dat het Eritrese leger van de gelegenheid gebruik maakt om vluchtelingen terug te halen, nu de strijd in Tigray om de TPLF een kopje kleiner te maken, goeddeels is gewonnen. De Ethiopische premier Abiy ontkent de aanwezigheid van Eritrese troepen in zijn land. Eritrea zwijgt in alle toonaarden.

Grandi van de UNHCR eist toegang tot de Eritrese vluchtelingenkampen om noodhulp te kunnen geven in de vorm van voedsel, medicijnen, tenten en andere goederen. Tevens wil hij zicht krijgen op wat er daar gebeurt en wat zich er afspeelde de afgelopen maand. Abiy weigert categorisch hulporganisaties toe te laten. De premier zegt dat Ethiopië zelf hulp geeft.

Spoedoverleg over crisis in Tigray

Abiy riep Eritrese vluchtelingen op terug te keren naar hun kampen omdat die veilig zouden zijn. De regering in Addis Abeba zegt de Eritrese vluchtelingen zo nodig te zullen repatriëren naar die kampementen. De internationale organisatie voor migratie, IOM, liet hierop weten uitermate bezorgd te zijn over het met dwang terugbrengen van vluchtelingen. 

Het telefoon- en internetverkeer ligt al ruim een maand plat in Tigray, zodat informatie moeilijk of niet te verifiëren is. In de provinciehoofdstad Mekele zijn sinds maandag weer beperkt telefoon- en internetverbindingen. 

De Soedanese premier Abdalla Hamdok arriveerde afgelopen weekend in Addis Abeba om de situatie in Tigray en de vluchtelingenstroom naar Soedan te bespreken. Inmiddels zijn er zo’n 50.000 mensen uit Tigray naar Soedan gevlucht en dat aantal neemt nog elke dag toe. Hamdok kondigde een spoedoverleg aan met de landen van Oost-Afrika, verenigd in de IGAD, over de aanpak van de crisis in Tigray. 

Lees ook:

Er wordt nog altijd gevochten in Tigray. ‘Eritrea vocht mee met Ethiopische leger’

Tigray, de regio in Noord-Ethiopië waar sinds begin november een burgeroorlog woedt, blijft gesloten voor hulporganisaties. Er wordt nog steeds gevochten. Legerdivisies uit buurland Eritrea zouden hebben meegedaan aan de strijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden