Turkije
Erdogan zegt voor het eerst sorry voor ontoereikende aardbevingshulp
De overheidshulp na de aardbeving in Turkije is te traag op gang gekomen, gaf president Erdogan maandag toe. Hij bood zijn excuses aan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag sorry gezegd voor de trage overheidsreactie op de aardbeving in oost-Turkije op 6 februari, waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen.
De president bracht een bezoek aan de stad Adiyaman, een van de zwaarst getroffen plekken door de bevingen. In de stad kwamen meer dan 6000 mensen om het leven.
Volgens inwoners kwam de overheidshulp in de stad te laat op gang. “Niemand kwam ons helpen, tot twee uur ’s middags op de tweede dag van de aardbeving”, vertelde de inwoner van de stad Mehmet Yildirim eerder deze maand aan persbureau AFP. “Geen overheid, geen staat, geen politie, geen soldaten. Schaam jullie!”
Falen duidelijk benoemd
Tijdens het bezoek vroeg Erdogan de Turken hem “te vergeven”. “In de dagen na de aardbeving hebben we helaas geen efficiënte zoek- en reddingsacties kunnen opzetten”, zei de president. Hij wijt de vertraging aan de ongeziene kracht van de aardbeving, het slechte weer en de beschadigde infrastructuur.
“Hiervoor bied ik mijn excuses aan”, voegde hij toe.
Volgens Erdogan kwam de hulp enkele dagen na de aardbevingen wel goed op gang. “Niemand mag eraan twijfelen dat we alles doen wat nodig is.” Vier dagen na de bevingen zei Erdogan al dat hij had gehoopt op sneller overheidsoptreden, maar het is de eerste keer dat hij het falen van de overheid zó duidelijk benoemt.
Erdogans bezoek is mogelijk ook een charmeoffensief, gezien de aankomende Turkse verkiezingen op 18 juni. Erdogan hoopt een nieuw mandaat te krijgen, maar de overheidsreactie op de aardbeving heeft zijn populariteit geen goed gedaan.
Tijdens een voetbalwedstrijd in Istanbul wist de kritiek op Erdogan zelfs supporters van rivalen Antalyaspor en Besiktas te verenigen. “Treed af, overheid!”, scandeerden ze in koor.
Lees ook:
Turkse Nederlanders voelen zich verantwoordelijk voor hun landgenoten: ‘Het lijkt nep, zo vreselijk is het’
Turkse Nederlanders reizen massaal af om de slachtoffers van de aardbevingsramp in de zwaar getroffen provincie Hatay te helpen.