Turkije

Erdogan wil tien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, tot ‘persona non grata’ verklaren

Er wordt al jaren gepleit voor het vrijspreken van Osman Kavala.  Beeld AFP
Er wordt al jaren gepleit voor het vrijspreken van Osman Kavala.Beeld AFP

De Turkse regering wil tien buitenlandse ambassadeurs tot 'persona non grata’ verklaren, waaronder de Nederlandse ambassadeur. Ook wil president Erdogan de Amerikaanse, Duitse en Franse ambassadeurs als ongewenst bestempelen.

Enkele dagen geleden riepen deze ambassadeurs gezamenlijk op tot de vrijlating van Osman Kavala. Deze zakenman en filantroop zit sinds vier jaar in de gevangenis. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten in Istanbul in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016. De ambassadeurs hekelen het trage proces en de steeds groeiende en veranderende aanklacht tegen Kavala.

De Nederlandse ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet twitterde de oproep. Lees verder na de tweet.

Op matje geroepen

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken was niet te spreken over de oproep van de ambassadeurs en riep hen op het matje. De minister vond het onacceptabel dat buitenlandse ambassadeurs zich uitspraken over een lopende rechtszaak. Nu heeft president Erdogan opdracht gegeven tot hun uitwijzing. “Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven om zo snel mogelijk af te handelen dat deze tien ambassadeurs tot persona non grata worden verklaard”, zei hij zaterdag.

De ambassadeurs zijn niet de enigen die pleiten voor vrijlating van de zakenman. In 2019 al droeg het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Turkse regering op Kavala vrij te laten. Het Hof zegt dat hij is vastgezet om hem het zwijgen op te leggen. Ankara legde die oproep naast zich neer.

‘Een bizar besluit van Erdogan’

Tweede Kamerleden reageren boos op de uitspraken van Erdogan. Hij is ‘op ramkoers’, aldus PvdA'er Kati Piri. VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans zegt dat Erdogan met zijn oproep zijn 'ware gezicht toont‘’ en noemt het een zinloze escalatie.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) zegt dat de Nederlandse ambassadeur terecht heeft gewezen op de uitspraak van het Europees Hof dat Kavala moet worden vrijgelaten. “Dat Turkije de Nederlandse ambassadeur uitzet, omdat zij handelde in lijn met de uitspraak van dat hof, is de wereld op zijn kop.”

Lees ook:

In Osman Kavala ziet Erdogan een soort Turkse Soros

Wie is Osman Kavala en waarom vindt Erdogan hem zo bedreigend? Lees hier het profiel.

Ankara roept de ambassadeurs op het matje die opriepen zakenman Osman Kavala vrij te laten

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken noemde de verklaring van de ambassadeurs ‘onacceptabel’. “Turkije is een democratische rechtsstaat die mensenrechten respecteert. De ambassadeurs zijn eraan herinnerd dat het Turkse rechtssysteem niet kan worden beïnvloed door zulke verklaringen”, stelde het ministerie van buitenlandse zaken dinsdag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden