Diplomatieke rel

Erdogan noemt makers Charlie Hebdo ‘schurken’

Turkish President and leader of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan addresses his party's group meeting at the Turkish Grand National Assembly in Ankara, on October 28, 2020. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Beeld AFP
Turkish President and leader of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan addresses his party's group meeting at the Turkish Grand National Assembly in Ankara, on October 28, 2020. (Photo by Adem ALTAN / AFP)Beeld AFP
ANP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemt de makers van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo “schurken”, nadat zij hem in karikatuurvorm op de voorpagina hebben gezet. Hij noemde de cartoon een “walgelijke aanval”.

“Ik hoef niks te zeggen tegen die schurken die mijn geliefde profeet op een dergelijke schaal beledigen”, zei Erdogan. Het weekblad zette een tekening op de cover met Erdogan die zittend in een stoel te zien is, gekleed in een t-shirt en onderbroek. De cartoon-Erdogan heeft een blikje drinken in de ene hand en houdt met de andere de hijab van een vrouw omhoog. “Oh, de profeet”, zegt hij daarbij.

Het is de volgende episode in een diplomatieke rel die ontstond toen de Franse president Emmanuel Macron vorige week aankondigde maatregelen te nemen tegen islamistische moslimorganisaties naar aanleiding van de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty. Erdogan stelde daarop dat Macron ‘psychische hulp’ nodig had. Een opmerking die bij veel westerse politici in het verkeerde keelgat schoot.

Afgelopen zaterdag publiceerde Wilders een spotprent van de Turkse president op zijn twitteraccount. Op de tekening is het hoofd van Erdogan te zien, met daarbovenop een bom met een brandende lont. Boven het bericht stond de tekst ‘terrorist’. De afbeelding is een overduidelijke toespeling op de beruchte cartoon van de Deense tekenaar Kurt Westergaard die in 2006 de profeet Mohammed afbeeldde met een bom als tulband.

Kort na het twitterbericht ontstond ook in Nederland de nodige commotie. De woordvoerder van Erdogans AK-partij en de Turkse minister van buitenlandse zaken, Mevlut Cavusoglu, noemden Wilders een ‘fascist’. Erdogan stelde dat de PVV-leider zijn grenzen moest kennen en dat ‘wij in tegenstelling tot hem [Wilders, red.] racisme niet goedkeuren’ en dat er voor ‘fascisten geen plek is in Turkije’.

Daarbovenop deed de advocaat van Erdogan aangifte tegen Wilders. Volgens de raadsman is er sprake van ‘belediging van de eer en waardigheid van onze president en een aanval op Erdogans persoonlijkheid, waardigheid en reputatie.’ De rechtsgeldigheid van de aangifte berust op artikel 299 van het Turkse strafwetboek dat voorschrijft dat iedereen die de president van de republiek beledigt, een gevangenisstraf kan krijgen van maximaal vier jaar.

De kans dat Wilders naar Turkije gaat om zich daar voor de rechtbank te verantwoorden is hoe dan ook nihil. Het hoogst haalbare voor de Turkse justitie is dat Wilders bij verstek wordt veroordeeld, waardoor hij mogelijk nooit meer naar Turkije kan afreizen. In Nederland kan Ankara immers nooit een rechtszaak afdwingen.

Volgens premier Mark Rutte “beschouwen we in Nederland de vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed en daar horen ook cartoons bij van politici.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden