Turkije

Erdogan koerst toch af op vervroegde verkiezingen

De Turkse president en leider van de AKP, Recep Tayyip Erdogan.  Beeld AFP
De Turkse president en leider van de AKP, Recep Tayyip Erdogan.Beeld AFP

De Turkse president kreeg veel kritiek na berichten over uitstel van de verkiezingen, maar valt nu terug op zijn oude plan: er komen vervroegde verkiezingen.

Ghassan Dahhan

Er komen waarschijnlijk toch vervroegde verkiezingen in Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag in een toespraak in het parlement dat “dit volk alles zal doen wat nodig is op 14 mei”. Daarmee lijkt een einde te komen aan alle speculaties en onzekerheid over de verkiezingsdatum.

De verkiezingen stonden aanvankelijk gepland voor 18 juni, maar in januari wilde president Erdogan het allemaal anders doen. Hij besloot om de verkiezingen te vervroegen met een maand om te voorkomen dat die samenvielen met de zomervakantie – een ander motief was om de oppositie minder voorbereidingstijd te gunnen. Maar de grote aardbeving in februari zette alles op zijn kop.

Erdogan en zijn AKP kwamen terug op hun eerdere besluit en overwogen de stembusgang zelfs uit te stellen tot nader order. Erdogans partijgenoten vonden het “onverantwoord” om verkiezingen te organiseren terwijl een grote humanitaire crisis zich voltrekt. Onzin, vond de oppositie. De grondwet duldt geen uitstel, en bovendien leek het uitstelplan vooral te zijn ingegeven door angst voor een politieke afstraffing. De kritiek op Erdogan en zijn regering op hoe zij de crisis aanpakken neemt sinds de aardbeving immers flink toe.

Ernstig beschadigd

President Erdogans populariteit liep al deuken op voor de aardbeving door de koers van de Turkse lira, de hoge inflatie en de nasleep van de grote bosbranden vorig jaar, maar nu komt de onvrede over zijn aanpak van de aardbeving daar bovenop. Er zijn zo’n 204.000 gebouwen ingestort of ernstig beschadigd geraakt, waardoor miljoenen mensen zijn geraakt. Velen van hen behoren tot de traditionele achterban van Erdogan en de AKP.

Erdogan is vastberaden om de twijfel bij deze kiezers weg te nemen en doet grote beloften. “We zullen betere gebouwen bouwen op de plek waar die zijn ingestort”, zei Erdogan woensdag. “We zullen de harten winnen en een nieuwe toekomst uitrollen voor ons volk.” Eerder beloofde hij dat de wederopbouw binnen een jaar afgerond zou worden.

Niet alleen de wederopbouw, die volgens de Wereldbank minstens 34 miljard euro zal kosten, maar ook het organiseren van de verkiezingen wordt een grote logistieke uitdaging. Zo’n 14 miljoen Turken komen uit het getroffen aardbevingsgebied, maar een groot deel van de getroffen bevolking verblijft elders in het land. De overheid is druk bezig om te onderzoeken hoe zij bereikt kunnen worden voordat de verkiezingen plaatsvinden. Ambtenaren reizen deze week nog af naar het gebied om hiervoor voorbereidingen te treffen en zullen daarna verslag doen aan de regering.

Lees ook:

Erdogan zoekt confrontatie met het Westen en vervroegt de verkiezingen

De Turkse president Erdogan heeft de verkiezingen in zijn land vervroegd. Zijn partij is al in campagnemodus: confrontaties met het Westen en economische voordeeltjes moeten zijn achterban mobiliseren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden