België

‘Er was veel minder overlast.’ De burgemeester van Leuven over het Vlaamse vuurwerkverbod

 In Leuven is vuurwerk afsteken verboden, maar kunnen burgers nog steeds een vergunning aanvragen voor het afsteken van vuurwerk. Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven: ‘dit jaar waren er nul aanvragen’. Beeld BELGA
In Leuven is vuurwerk afsteken verboden, maar kunnen burgers nog steeds een vergunning aanvragen voor het afsteken van vuurwerk. Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven: ‘dit jaar waren er nul aanvragen’.Beeld BELGA

In Leuven was er in de nieuwjaarsnacht amper een knal te horen. Sinds vorig jaar is het afsteken van vuurwerk in Vlaanderen verboden, tenzij de gemeente er toestemming voor geeft. Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven, geeft vier tips op basis van zijn ervaring met het vuurwerkverbod.

Marijke de Vries

1.Doe het geleidelijk om het draagvlak en bewustzijn te vergroten

“In België hebben we geen echte vuurwerktraditie. Het is geen onderdeel van onze nationale cultuur, zoals bij jullie. Dat maakt het verbod minder omstreden, al werd er vroeger in Vlaanderen wel meer vuurwerk afgestoken. Het bewustzijn over de overlast die het veroorzaakt, met name voor dieren, is enorm gegroeid de laatste jaren. Dat heeft het draagvlak voor de invoering van een vuurwerkverbod enorm vergroot.

“In Leuven kunnen burgers nog steeds een vergunning aanvragen voor het afsteken van vuurwerk: ze moeten motiveren hoe ze zorgen dat dat veilig gebeurt. Ik geef eigenlijk nooit toestemming; dit jaar kwamen er nul aanvragen binnen. Dat is een kwestie van voortschrijdend inzicht onder de bevolking. Een paar jaar geleden werd er meer vuurwerk afgestoken. Toen organiseerde het stadsbestuur met nieuwjaar ook nog een vuurwerkshow. Daar zijn we mee gestopt. We organiseren nu een aftelmoment met dj en lichtspektakel, en dat leidde niet tot protest.”

2.Handhaven is moeilijk, maar geen excuus om niks te doen

“In Vlaanderen – en dus in Leuven – mag je wel vuurwerk kopen en bezitten, maar het niet afsteken. Bij overlast is de politie vaak te laat om iemand op heterdaad te pakken. Ja, dat is lastig, maar geen reden om het dan maar toe te staan. Als je onderscheid maakt tussen knal- en siervuurwerk zoals in Gent (inwoners mochten daar tussen middernacht en één uur siervuurwerk afsteken, red.) of zoals in Nederland wordt geopperd, is handhaven natuurlijk ingewikkelder. Je kunt niet op elke hoek een politieagent neerzetten.”

3.Sociale controle zal handhaving grotendeels overnemen

“Deze nieuwjaarsnacht kregen we in Leuven enkele tientallen klachten binnen van vuurwerkoverlast. Dat is te overzien op 100.000 inwoners. Bovendien was er veel minder overlast dan vorige jaren. Het begint met regels en de inzet van extra politiepatrouilles, maar na verloop van tijd volgt de sociale controle. Dat zag je ook bij de invoering van het rookverbod. Het was onmogelijk om overal te controleren, maar een deel van de mensen hield zich spontaan aan de regels en er ontstond een mentaliteitswijziging: mensen spraken elkaar aan op overtredingen. ”

4.Overleg met lokale bestuurders

“In Vlaanderen verschillen de regels rond vuurwerk per gemeente. Ja, dat is een beetje op zijn Belgisch. Maar het zorgt ook voor draagvlak. Lokale bestuurders kennen hun inwoners, die weten wat zij belangrijk vinden. Ik zou Nederlandse politici aanraden om samen te werken met burgemeesters. Je kunt landelijk regels maken die afsteektijden, hoeveelheden en het soort vuurwerk indammen. Lokaal kan men dat verder invullen. Met zulke maatregelen zal het bewustzijn over de schadelijke gevolgen geleidelijk binnensijpelen en creëer je een hellend vlak.”

Lees ook:

De Tweede Kamer wil een vuurwerkverbod. Maar komt dat er ook?

Een Kamermeerderheid wil een vuurwerkverbod. Toch ligt het niet voor de hand dat het er snel komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden