Interview Klimaattop

Er is tóch een klimaattop in Chili, en de Nederlandse Annewiets Boulen (27) is erbij

Annewiets Boulen was zes weken onderweg naar Zuid-Amerika. Beeld Metka Hagen

Officieel is er geen ‘COP’ in Chili, maar in de praktijk wordt er volop gedebatteerd en gedemonstreerd tegen verdroging.

Zes weken, zolang was de Nederlandse Annewiets Boulen (27) onderweg naar Zuid-Amerika. Ze voer mee met Sail to the COP, een beweging van jongeren die naar de oorspronkelijke klimaatconferentie in Chili zeilden. President van Chili, Sebastian Piñera, lastte de klimaatconferentie af vanwege de sociale onrust in het land. Desondanks vindt er van 2 tot en met 13 december een alternatieve klimaatconferentie plaats in de onrustige stad Santiago, en Boulen is erbij. 

In een verre buitenwijk, verwijderd van het epicentrum van de protesten, zijn de deelnemers aan de conferentie al vanuit de verte zichtbaar. Het moderne complex Centro Cultural Tío Lala Pallo doet deze week dienst als conferentieplek. Met meerdere grote auditoria is er genoeg plaats voor het uitgebreide programma van minimaal twintig lezingen en activiteiten per dag. Publiek kan luisteren naar bevindingen van onderzoekers, academici, NGO’s en organisaties. Ook de grootste vakbond van Chili doet mee aan de conferentie. De onderwerpen van de lezingen lopen uiteen van thermische energie tot lithiumproblematiek.

Ontzettend zeeziek

Geen moment twijfelde Boulen om deel te nemen aan deze burgerklimaatconferentie. Het zeilschip waarmee ze hier kwam, meerde uiteindelijk aan op het eiland Martinique. Vanuit Martinique verplaatste ze zich per bus naar Santiago. “Ik ben ontzettend zeeziek geweest op het schip, maar ik vind het de lange reis toch waard. Dit is zelfs beter dan de originele COP25 in Madrid. Ik geloof in de kracht van burgers, in de bottom-up-beweging. Ik geloof dat iedereen zelf iets kan bijdragen”, vertelt ze. 

Ze zit in het verdorde gras tegen een muurtje van een conferentiezaal. Boulen studeerde geneeskunde in Nederland en kon op het nippertje mee met het zeilschip. Het nieuws van de Chileense protesten kwam hard aan bij de zeilende jongeren. “Daarom heb ik geholpen in een traumacentrum hier in Santiago. Daar is hulp voor mensen met een fysiek of psychologisch trauma door de protesten. Heel heftig om te zien.”

De protesten op straat gaan óók over het klimaat, zo meent Patricia Araya. Ze is advocaat en een van de organisatoren van de burgerklimaatconferentie. Vrijdag was er een grote klimaatmars in Santiago, die samenging met de gebruikelijke protesten. “De problemen in Chili hangen allemaal met elkaar samen. Je kunt het niet los van elkaar zien. Neem bijvoorbeeld de extreme droogte in het noorden van Chili.”

Trekken al het water uit de grond

Araya vertelt hoe de rivier San Pedro is verdwenen. Ook is het meer ‘Laguna van Aculeo’ volledig verdampt. De avocado-industrie en lithiummijnen verbruiken ontzettend veel water en trekken al het water uit de grond. “Bewoners zullen uiteindelijk moeten migreren uit die streken in het noorden. Ze krijgen nu water aangeleverd in vrachtwagens uit andere gebieden. In het zuiden van Chili zullen de eilanden onbewoonbaar zijn over 20 tot 40 jaar door de stijging van de zeespiegel, dat blijkt uit onderzoeken.”

Araya is woedend dat de COP25 niet doorgaat in Santiago. Het sentiment onder de bezoekers is grotendeels hetzelfde. Van Chileense, Colombiaanse tot Mexicaanse deelnemers: woede en teleurstelling. Het was een kans om de klimaat-problematiek in Chili, en heel Latijns-Amerika, aan te kaarten. “Nu praten ze daar in het verre Madrid. De Chileense onderwerpen gaan volledig verloren. We hadden de kans om onze klimaatproblemen aan de wereld kenbaar te maken. Toch hoop ik dat we druk kunnen uitoefenen op de politiek door deze burgerklimaatconferentie. Wij dóen echt lokale projecten. Daar in Madrid wordt er alleen maar gepraat.”

Lees ook:

Wat schiet het klimaat op met nóg een top?

Wereldleiders, diplomaten, milieuactivisten, bedrijfslobbyisten en media uit de hele wereld komen twee weken samen in Madrid. Hoe zinvol is dat nog, nu blijkt dat landen steeds veel beloven maar weinig uitvoeren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden