Migratie

Er is een nieuwe methode om Engeland te bereiken: met alle bootjes tegelijk

Een zwangere Vietnamese vrouw wordt in Calais van een schip van de Franse kustwacht getild, nadat het sloepje waarop ze het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken in moeilijkheden was gekomen. Ongeveer zestig migranten werden bij deze operatie gered.  Beeld AFP
Een zwangere Vietnamese vrouw wordt in Calais van een schip van de Franse kustwacht getild, nadat het sloepje waarop ze het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken in moeilijkheden was gekomen. Ongeveer zestig migranten werden bij deze operatie gered.Beeld AFP

Er is een nieuwe manier voor migranten om het Kanaal over te steken. Als je met dertig bootjes tegelijk gaat, heeft de kustwacht geen grip.

Als je met dertig bootjes tegelijk vertrekt, kan de kustwacht ze niet allemaal onderscheppen. Mensensmokkelaars die migranten vanaf Calais of Duinkerken in Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren, lijken een nieuwe methode te hebben ontdekt. De laatste weken meldt de kustwacht aan beide kanten dat op bepaalde nachten grote aantallen boten met migranten zijn ontdekt en onderschept.

In de laatste twee dagen van maart registreerden de Franse en de Britse kustwacht negentien opblaasbare boten die het gevaarlijke Nauw van Calais probeerden over te steken. Het was een verraderlijke tocht. Juist in die dagen, waarin het weer er op het oog stralend uitzag, stond er in de zeestraat tussen Frankrijk en de Britse territoriale wateren een sterke stroming.

Vaak zijn de passagiers jonge mannen

Britse patrouilleboten haalden begin deze week 371 mensen van het water, terwijl er aan de Franse kant 73 werden opgepikt. Dat is vaste prik. Dagelijks meldt de politie in Dover wel een paar ‘incidenten’ zoals dat heet, waarbij een ‘incident’ neerkomt op één rubberbootje waarvan in de meeste gevallen de opvarenden zijn gered en de boot in beslag is genomen. Vaak zijn de passagiers jonge mannen, maar er zijn ook regelmatig kinderen bij.

Als het zo doorgaat als in de afgelopen maanden, dan bereikt in 2021 een recordaantal migranten de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk. Dit kwartaal zijn het er 602, meer dan drie keer zo veel als in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen 187 mensen arriveerden. In heel 2020 wisten ruim 8000 mensen via de Kanaalroute het Verenigd Koninkrijk te bereiken en dat was meer dan vier keer zoveel als in 2019. Het lijkt erop dat dit aantal dit jaar nog hoger wordt. Afgelopen dinsdag kwamen er in één dag 183 mensen aan.

De Britse overheid heeft al van alles in het werk gesteld om de toevloed te verminderen. Er zijn patrouilles per boot, er worden drones en vliegtuigen ingezet, en er is overleg met Frankrijk.

Controle leidt niet tot minder migranten

Het grote aantal migranten dat naar Dover komt brengt de Britse regering in verlegenheid: een belangrijke reden om de Europese Unie te verlaten was dat het land dan weer controle zou krijgen over zijn eigen grenzen. Nu blijkt die controle niet te leiden tot minder migranten, in ieder geval niet over zee.

De Britse minister van binnenlandse zaken, Priti Patel, heeft vorige week aangekondigd dat ze in een nieuwe asielwet onderscheid wil gaan maken tussen migranten die op een legale manier arriveren en mensen die plotseling op het strand arriveren. De laatsten zouden minder mogelijkheden moeten krijgen om asiel aan te vragen en eerder moeten worden teruggestuurd naar het vorige veilige land waar ze zich meldden. Juristen vragen zich af hoe dat moet werken, want juist na brexit heeft het Verenigd Koninkrijk minder mogelijkheden om migranten naar hun aankomstland terug te sturen.

Lees ook:

De Britse binnenlandminister wil ‘desnoods oorlogsschepen’ inzetten om migranten tegen te houden

Nu de weersomstandigheden gunstig zijn komen in het Verenigd Koninkrijk migranten aan per boot. Tot grote ergernis van de minister van binnenlandse zaken, Priti Patel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden