Mozambique

Er dreigt een humanitaire ramp in het noorden van Mozambique

Voedselhulp in de noordelijke provincie Cabo Delgado van Mozambique door het World Food Programme.
 Beeld Reuters
Voedselhulp in de noordelijke provincie Cabo Delgado van Mozambique door het World Food Programme.Beeld Reuters

Het noorden van Mozambique stevent af op een enorme humanitaire crisis, zo laat de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNCHR, weten. Zij wordt daarbij gesteund door het World Food Programme en de VN-landbouworganisatie, FAO.

Tussen de half miljoen en 600.000 mensen zijn in de provincie Cabo Delgado op de vlucht voor extremistisch islamitisch geweld van de aan Islamitische Staat (IS) gelieerde terreurgroep Ahlu Sunnah Wa-Jama.

Oogsten staan te verkommeren op de velden in Cabo Delgado omdat tachtig procent van de boeren op de vlucht is geslagen. Honger en cholera kunnen elk moment hun tol eisen. Het WFP waarschuwde voor voedseltekorten omdat hun voorraden te klein zijn. Er is dringend meer geld nodig. Ook de FAO vreest voor toenemende ondervoeding in de regio.

Kip met de gouden eieren

Naast de islamitische terreur, waarbij al 2700 doden vielen, kampt het noorden van Mozambique nog met de naweeën van orkaan Kenneth uit 2019 en de gevolgen van de huidige coronapandemie. Dit weekend dreigt orkaan Eloise aan land te komen.

De president van Mozambique, Filipe Nyusi, verving deze week de leiding van het leger. Nyusi is bijzonder ontevreden over de aanpak van de militairen van de opstand in Cabo Delgado. De havenstad Mocimboa da Praia is al sinds vorig jaar zomer in handen van Ahlu Sunnah Wa-Jama.

Die plaats is de uitvalsbasis naar nieuwe olieplatforms van het Franse Total. De oliemaatschappij heeft onlangs 3000 werknemers uit het gebied teruggetrokken. Nyusi zag die olie-inkomsten als de kip met de gouden eieren voor zijn land en wil daarom IS terugdrijven.

Lees ook:

Zuidelijk-Afrika steunt Mozambique in strijd tegen IS

De leiders van veertien landen in Zuidelijk Afrika hebben maandag hun steun toegezegd aan Mozambique in de strijd tegen de jihadistische opstand in de noordelijke Cabo Delgado provincie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden