Misbruik

Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell opgepakt

Ghislaine MaxwellBeeld AFP

De FBI bevestigt dat de vertrouweling is opgepakt van de overleden Amerikaanse zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein. 

Amerikaanse media berichten dat Ghislaine Maxwell is aangehouden in New Hampshire. Maxwell is onder meer aangeklaagd wegens meineed en betrokkenheid bij het ronselen van minderjarige meisjes voor seks.

In totaal zijn er zes aanklachten tegen Maxwell ingediend. Vier van de aanklachten hebben betrekking op ronselactiviteiten, waaronder het lokken van meisjes en het vervoeren van meisjes en het plannen daarvan. Maxwell zou meerdere malen meineed hebben gepleegd toen ze volhield niets te weten van Epsteins misbruik.
Maxwell was de ex-vriendin van Epstein en bleef ook na hun relatie bevriend met hem. Sommige vermeende slachtoffers van de multimiljonair zeggen dat Maxwell betrokken was bij het misbruik.

Amerikaanse justitie wil prins Andrew graag spreken over Epstein

De Amerikaanse justitie benadrukt de Britse prins Andrew te willen spreken in de Epstein-zedenzaak. Een aanklager in New York zegt graag van zijn verklaring te willen profiteren. Ze zegt het toe te juichen als prins Andrew komt om “met ons te praten”.

De opmerking komt na de aanhouding van de ex-vriendin van de inmiddels overleden Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, een zedendelinquent die door Amerikaanse media een seksueel roofdier wordt genoemd. Vriendin en vertrouweling Ghislaine Maxwell zou Epstein bij zijn misdrijven hebben geholpen.

Andrew, zoon van de Britse koningin Elizabeth, had nauwe banden met Epstein. Een maand geleden had het Amerikaanse ministerie van Justitie al een claim ingediend om hem te ondervragen, maar ook gesteld dat Andrew niet aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd.

Prins Andrew ligt al jaren onder vuur door zijn vriendschap met Epstein. Naar aanleiding van alle recente commotie legde hij zijn koninklijke taken neer.

Ronselnetwerk

Meerdere vrouwen hebben in rechtszaken gezegd dat Maxwell de leiding had over het ronselnetwerk van Epstein, meldde The New York Times vorig jaar. Ook zou zij hebben meegedacht over manieren waarop Epstein zijn slachtoffers kon lokken. Maxwell heeft dat altijd ontkend.

2019, een groep genaamd 'Hot Mess' houdt borden met een foto van Jeffrey Epstein omhoog voor het gerechtsgebouw in New York.Beeld AFP

De gewezen socialite had ook het management over de huizen van Epstein in handen, en stelde hem voor aan politici, beroemdheden en hoogwaardigheidsbekleders. Onder anderen de Britse prins Andrew, die ook wordt beschuldigd van seksueel misbruik, en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en de huidige president Donald Trump behoorden tot Epsteins kennissenkring.
"Ze waren net zakenpartners", was de beschrijving die een Epsteins huishoudingshoofd gaf aan de band tussen Maxwell en de gevallen multimiljonair. Een butler van Epstein omschreef Maxwell als "de baas".

Maxwell is de dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell die in 1991 van zijn jacht viel en in zee verdronk. Ze verdween uit beeld nadat Epstein vorig jaar zelfmoord had gepleegd in gevangenschap.

Lees ook:

Jeffrey Epstein vond het taboe op seks met tieners een culturele afwijking

Justitie doet nog onderzoek naar de handel en wandel van de overleden Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, maar nu al is duidelijk dat hij bij het ronselen van meisjes hulp kreeg. Onder anderen van zijn vriendin Ghislaine Maxwell.

Hoe ‘Randy Andy’ zich uit het Engelse koningshuis blunderde

Een nu al roemrucht interview met de BBC maakte van prins Andrew aangeschoten wild. Terwijl de kuil waar hij inviel zelf gegraven is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden