Ramp in Afrika

Enorme ravage in Malawi door storm Freddy

Familieden van mensen die omkwamen als gevolg van cycloon Freddy zoeken naar kisten van de overledenen bij het Queen Elizabeth Ziekenhuis in de stad Blantyre in Malawi. 
 Beeld Reuters
Familieden van mensen die omkwamen als gevolg van cycloon Freddy zoeken naar kisten van de overledenen bij het Queen Elizabeth Ziekenhuis in de stad Blantyre in Malawi.Beeld Reuters

De doden kunnen in Malawi niet worden begraven omdat de graven onmiddellijk vollopen met het water van de stortregens.

Erik van Zwam

Nu Freddy, de langstdurende cycloon van het zuidelijk halfrond, na meer dan een maand is uitgeraasd, brengt hevige regenval rampspoed in Madagaskar, Mozambique en vooral Malawi. Er zijn al meer dan 400 doden gevallen. Alleen al Malawi telt er 326.

Het kleine land ligt ingeklemd tussen Mozambique, Tanzania en Zambia. Door de orkaan zijn er tenminste 180.000 mensen dakloos geraakt in Malawi omdat hun huizen zijn weggevaagd door Freddy. Luchtbeelden tonen een verdronken landschap met ingestorte huizen, omgewaaide palmbomen en rijstvelden die grotendeels onder water staan.

Woestenij van ongekende omvang

Overal zijn mensen op de vlucht met wat huisraad of een matras op hun hoofd. Ze waden door snelstromend water en moddermassa’s. Ondertussen blijft het stortregenen. Het is alsof een enorme bulldozer door dorpen en steden is getrokken, die alles op zijn pad omver heeft getrokken en een woestenij van ongekende omvang heeft achtergelaten.

Vluchtelingen zoeken een goed heenkomen naar inderhaast ingerichte opvangplekken. Er zijn al meer dan 165 kampen opgezet, waarvan een deel rond en in scholen, en nog steeds is dat volstrekt onvoldoende om al die daklozen een onderkomen te bieden.

De tweede stad van Malawi, Blantyre, met zo’n 800.000 inwoners, is vol getroffen door de orkaan. Duizenden huizen zijn weggevaagd door de enorme wind en woeste modderstromen. Sommige verharder wegen zijn in tweeën gebroken en ertussen ligt een gapend gat van meters, soms wel tientallen meters diep. Inwoners proberen die kloven in de weg over te steken met provisorische touwbruggen om aan het wassende water te ontkomen.

Op grote schaal hulp

In de opvangkampen is volgens Unicef aan alles gebrek, van voedsel, bedden, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen tot onderwijs voor kinderen. Unicef vreest een grote uitbraak van cholera, vooral omdat er veel kwetsbare kinderen in de opvang zitten.

Na een bezoek aan de getroffen gebieden beloofde de president van Malawi, Lazarus Chakwera, 1,4 miljoen euro om de ergste nood te lenigen, maar hij gaf toe dat dit volstrekt onvoldoende is. Chakwera riep de internationale gemeenschap op om op grote schaal hulp te bieden.

De president kondigde ook twee weken van nationale rouw af, hoewel hij erbij zei dat er voor ‘passieve rouw’ geen plaats is. Er moet vooral sprake zijn van ‘actieve rouw’, waarbij de doden moeten worden begraven. Dat begraven is inmiddels een fors probleem geworden. Zo gauw een graf is gegraven stroomt het onmiddellijk vol met water, voordat een lichaam daar zijn laatste rustplaats kan krijgen. Nabestaanden proberen het water uit de graven te hozen, maar door de hevige regenval is dat onbegonnen werk.

Malawi is door orkaan Freddy pas een paar dagen geleden getroffen. Een maand eerder kwam de cycloon al aan land in Madagaskar en Mozambique. Freddie maakte vervolgens een enorme bocht over de Stille Oceaan en kwam in kracht toegenomen daarna weer aan land in de twee eerdergenoemde landen. Freddy trok toen via de monding van de Zambezi-rivier door naar Malawi, waar hij enorme schade aanrichtte.

Lees ook:

Langstdurende cycloon Freddy opnieuw aan land in Mozambique.

Een uitzonderlijke storm raast door zuidelijk Afrika. Mozambique, Madagaskar en Malawi zijn zwaar getroffen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden