Pensioenprotesten

Enorme protesten in Frankrijk tegen pensioenbeleid regering

Demonstranten in Parijs op 31 januari 2023.  Beeld AFP
Demonstranten in Parijs op 31 januari 2023.Beeld AFP

Mogelijk zo'n 2,8 miljoen Fransen namen dinsdag deel aan de protesten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd die de regering heeft aangekondigd.

Trouw

In Frankrijk zijn volgens een links-radicale vakbond 2,8 miljoen mensen gaan demonstreren tegen de plannen van de regering om het pensioenstelsel te wijzigen. Volgens de regering waren het er 1,7 miljoen. Dat zijn er volgens de schattingen van de overheid een half miljoen meer dan 19 januari toen er ook een grote nationale betoging tegen de pensioenplannen was. Ongeacht de uiteenlopende aantallen betogers is de protestdag voor de bonden een groot succes. Zij wilden dat er nog meer mensen op de been kwamen dan de vorige keer en dat is volgens de cijfers van de regering en van de bonden ruim gelukt.

De bonden willen nieuwe protesten op 7 en 11 februari. Volgens de links-radicale bond CGT betoogden in Parijs alleen al een half miljoen mensen, maar volgens de politie waren er 87.000 betogers in de hoofdstad op de been. De aantallen demonstranten verschillen nogal afhankelijk van de bron. In Marseille bijvoorbeeld zijn meer dan 200.000 mensen gaan betogen volgens de bonden, maar volgens de politie zijn het er 40.000 geweest. In Lyon betoogden vrijwel zonder incidenten 45.000 mensen volgens de bonden en 25.000 volgens de politie. Over het totaal aantal betogers op 19 januari heerst ook onduidelijkheid. Franse media schatten dat tussen de 1 miljoen en 2 miljoen.

Ongeregeldheden langs de Seine

Op enkele plaatsen langs de route in het centrum van Parijs op de zuidelijke oever van de Seine kwam het tot ongeregeldheden. Zo vielen enkele tientallen in het zwart gehulde ‘ultra’s’ een makelaarskantoor en een bank aan. De politie hield tientallen mensen aan. Er waren ook botsingen tussen de politie en demonstranten waarbij de politie traangas inzette.

In verschillende sectoren legden werknemers ook hun taken neer, waaronder in het openbaar vervoer, onderwijs. Een vakbond maakte bekend dat gedurende de dag meer dan 36 procent van de werknemers van de spoorwegen in staking waren, waardoor het treinverkeer ontregeld raakte. Ook de stroomvoorziening nam dinsdag met zo'n 5 procent af nadat werknemers van kern- en ander energiecentrales hun werk tijdelijk neerlegden. In Zuidwest-Frankrijk sneed een lokale vakbond de stroomverbinding af voor flitscamera's langs de weg.

Pensioenplannen

De regering van president Macron en premier Borne wil de minimumleeftijd waarop iemand aanspraak kan maken op een volledig pensioen verhogen van 62 naar 64 jaar, maar dan moet diegene wel een minimum aantal jaren gewerkt hebben. Volgens de regering moet het pensioenstelsel betaalbaar blijven door mensen langer te laten doorwerken. De werkenden financieren steeds meer gepensioneerden mede door de hogere gemiddelde leeftijd.

De bonden zeggen het er niet bij te laten zitten en dat er meer acties zullen volgen. Zij eisen dat de regering de lasten anders verdeeld en de hogere rekening van het pensioenstelsel wordt bekostigd door hogere belastingen op te leggen aan de rijksten.

Lees ook:

Frankrijk komt massaal in verzet tegen pensioenplan Macron

Franse bonden hopen dinsdag één tot twee miljoen mensen de straat op te krijgen tegen een verhoging van de pensioenleeftijd naar 64. Ook wordt er gestaakt. ‘Macron zal zeker nog wat water bij de wijn moeten doen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden