Pro-Trump-manifestatie

Enkele honderden mensen uiten steun aan relschoppers Capitool

Demonstranten uiten zaterdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington hun steun voor de pro-Trump relschoppers die nog vastzitten voor hun rol in de aanval op het Capitool op 6 januari.  Beeld AFP
Demonstranten uiten zaterdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington hun steun voor de pro-Trump relschoppers die nog vastzitten voor hun rol in de aanval op het Capitool op 6 januari.Beeld AFP

Een demonstratie in Washington D.C. om steun te betuigen aan de ruim zeshonderd mensen die worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool begin dit jaar, trok zaterdag enkele honderden belangstellenden.

De organisatie zei van tevoren zo’n zevenhonderd mensen te verwachten. Volgens persbureau Reuters werden uiteindelijk zo’n honderd tot tweehonderd betogers geteld. Daarmee waren er minder demonstranten dan politieagenten.

Naast de betogers zijn ook tegendemonstranten naar Washington afgereisd. Daardoor ontstonden enkele incidenten. Zo moesten agenten een aantal keer ingrijpen om ruzies op te breken. Ook werd een man door oproerpolitie uit de menigte verwijderd, omdat hij een groot mes aan zijn middel droeg. Grote incidenten zijn voor zover bekend uitgebleven.

Op 6 januari van dit jaar werd het Capitool in Washington bestormd door een grote groep Trump-aanhangers, terwijl daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Daarmee probeerden ze de nederlaag van de toenmalige president Donald Trump aan te vechten.

De Amerikaanse autoriteiten vreesden voorafgaand aan de demonstratie van zaterdag nieuwe ongeregeldheden. Om die te voorkomen, werden strenge maatregelen genomen. Zo werden vliegvelden extra beveiligd en zette de politie extra mensen in. Het ministerie van defensie stelde honderd manschappen van de National Guard beschikbaar om lokale autoriteiten te ondersteunen. Bovendien werd opnieuw een hek om het parlementsgebouw neergezet. De eerste zes maanden na de bestorming stond dit hek ook al rondom het gebouw.

Lees ook:

De aanval op het Capitool was misschien nog maar het begin, vrezen wetenschappers

Het blijft niet bij die ene aanval op het Capitool, vermoeden wetenschappers. Daarvoor is het aantal extremisten in de VS, én in de rest van de wereld, te lang ongeremd gegroeid en is de verwevenheid met de politie en het leger te groot.

Welke vlaggen wapperden er tijdens de bestorming?

De aanhangers van Donald Trump die het Capitool bestormden, werden gemotiveerd door een brede waaier aan ideologieën en samenzweringstheorieën.

Trumps aanhangers in Arizona staan volledig achter de bestorming van het Capitool

Op een groot scherm wordt een livestream van de speech van Donald Trump uitgezonden voor honderden of misschien enkele duizenden demonstranten hier in Phoenix. Overal gaan de vlaggen omhoog onder luid gejuich bij iedere keer dat Trump zegt dat hij eigenlijk gewonnen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden