HollywoodSchietincident

‘Enige zelfgenoegzaamheid’ over wapens op filmset waar dode viel

De ingang van de Bonanza Creek Ranch in het district Sante Fe, waar de film Rust wordt opgenomen. Beeld AP
De ingang van de Bonanza Creek Ranch in het district Sante Fe, waar de film Rust wordt opgenomen.Beeld AP

Op de filmset in de VS waar vorige week een cameravrouw dodelijk werd geraakt, is ook scherpe munitie gevonden. Een aanklacht ligt er nog niet.

De Amerikaanse politie heeft de kogel geïdentificeerd waarmee vorige week donderdag op een filmset in de staat New Mexico cameravrouw Halyna Hutchins werd doodgeschoten. De kogel ging dwars door haar borstkas en trof daarna regisseur Joel Souza in de schouder. Volgens de sheriff van het district Santa Fe werd de loden kogel vrijwel zeker afgevuurd uit de vintage-revolver van het type Long Colt, die acteur Alec Baldwin tijdens een repetitie op de camera richtte. De kogel werd uit de schouder van Souza gehaald.

Sheriff Adan Mendoza zei woensdag op een persconferentie dat acteur Baldwin meewerkt aan het onderzoek. “Hij is natuurlijk degene die met het wapen schoot. Op dit moment is hij een actief onderdeel van het onderzoek.”

Ophef in Hollywood

Het incident heeft ophef veroorzaakt in Hollywood, waar het debat is opgelaaid over de arbeidsomstandigheden en veiligheid op filmsets, en de omgang met vuurwapens. Voor het voorval hadden cameramedewerkers meermaals bezwaar gemaakt tegen de volgens hen beroerde omstandigheden. Volgens de sheriff werden op de filmset nog twee vuurwapens en honderden patronen gevonden, zowel losse flodders als echte exemplaren met kogels, en heerste er ‘enige zelfgenoegzaamheid’ over wapens.

Politiechef Mendoza en aanklaagster Mary Carmack-Altwies benadrukten woensdag dat het rechercheonderzoek nog loopt. Volgens Carlmack-Altwies is het ook nog te vroeg om te zeggen of er onzorgvuldig is gehandeld en of er mensen worden aangeklaagd. “Tot nu toe is niemand uitgesloten”, zei ze over eventuele aanklachten.

De filmcrew was op een boerderij in New Mexico een Western getiteld Rust aan het opnemen, toen het donderdag misging. Acteur Alec Baldwin, bekend van films als The Departed en The Hunt for Red October, was er door een assistent van verzekerd dat er geen scherpe patroon in de revolver zat. Hij betuigde na de gebeurtenis zijn diepe medeleven met de echtgenoot en zoon van de gedode cameravrouw en sprak van een ‘tragisch incident’.

Volgens waarnemers is de kans beperkt dat Baldwin als acteur strafrechtelijke of civielrechtelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de tragedie. Maar hij is ook medeproducent van de film. En in die hoedanigheid kan hij mogelijk wel een fikse schadeclaim van de nabestaanden van de cameravrouw verwachten, afhankelijk van wat de komende tijd duidelijk wordt over de toedracht.

Lees ook:

Alec Baldwin raakte cameravrouw en regisseur met één schot

Openbaar gemaakte getuigenverklaringen geven meer inzicht in het schietincident waarbij acteur Alec Baldwin een cameravrouw doodschoot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden