Zuid-Azië

Emmers vol komijnenpap en bakken vol kool – met het hele dorp koken gaat viraal

Vrouwen uit het dorp Shimulia in Bangladesh, die maaltijden bereiden voor de kookshow AroundmeBD, een videokanaal op YouTube. Beeld AroundmeBD
Vrouwen uit het dorp Shimulia in Bangladesh, die maaltijden bereiden voor de kookshow AroundmeBD, een videokanaal op YouTube.Beeld AroundmeBD
Marije van Beek

Het zijn de kookshows der kookshows, en dan worden ze niet ergens in een gelikte tv-studio geproduceerd, maar ‘gewoon’ op de modderige binnenplaatsen of uitgestrekte grasvelden van Zuid-Aziatische dorpjes. Dorpsbewoners bereiden er met vereende krachten de meest copieuze maaltijden.

Daar komen emmers vol komijnpap aan te pas, grote klodders wittepeterpap, een waterbuffel van ruim 300 kilogram, immense bakken kool, en onnoemelijke hoeveelheden ingrediënten die we hier niet allemaal kunnen noemen. En meedraaiende camera’s leggen alles vast voor YouTube.

Vrijgevigheid

Verschillende YouTubekanalen uit Zuid-Aziatische regionen doen het momenteel bijzonder goed: zoals Village Food Secrets, Village Cooking Channel, en AroundMeBD (waarbij ‘BD’ staat voor Bangladesh). Ze hebben respectievelijk 3,5 miljoen, 15 miljoen en 4 miljoen volgers. De grote hoeveelheden voedsel moet de vrijgevigheid van het Zuid-Aziatische dorpsleven in beeld brengen.

In het dorpje Shilmuria in Bangladesh werkt men aan de video’s voor AroundMeBD. De 40-jarige Delwar Hussain van dit videokanaal, die ook leraar is, maakt elke week een busrit die een halve of een hele dag duurt naar het dichtstbijzijnde internetcafé, om daar de video’s te uploaden.

Een van de koks is de 70-jarige alleenstaande moeder Jobeda Khatun. Ze is enorm gelukkig met het succes van de kookshow, vertelt ze aan het blog Rest of World. “Ik geniet er elke minuut van. We eten allerlei soorten vissen en vlees die we anders niet zouden kunnen betalen.”

Lees ook:

De kledingindustrie in Bangladesh groeit snel, maar de lonen blijven achter

Textiel is het belangrijkste export-product van Bangladesh. De omstandigheden in de fabrieken blijven slecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden