Premier Boris Johnson tijdens een bezoek aan Goole, waar een fabriek in aanbouw is.

Studentenavond

Elite-student Boris Johnson zamelde geld in als ‘slaaf’

Premier Boris Johnson tijdens een bezoek aan Goole, waar een fabriek in aanbouw is.Beeld AFP

Dat de Britse premier Johnson en zijn kabinetschef Gove in dezelfde studentenkringen van Oxford verkeerden was wel bekend. Dat zij zichzelf daar ooit, voor een goed doel, als slaaf aanboden ligt op dit moment nogal gevoelig.

Het was een opmerkelijke kop boven een verhaal in The Guardian. ‘Boris Johnson en Michael Gove verkocht als slaven tijdens een studentenavond in Oxford.’ De krant had een artikel uit 1987 uit het Oxfordse studentenblad ‘Cherwell’ in handen gekregen, waarin stond dat Johnson en zijn huidige kabinetschef Gove onderdeel uitmaakten van een liefdadigheidsavond waarin studenten zichzelf op een zogenoemde ‘slavenveiling’ aanboden.

Johnson was een prominent gezicht in Oxford in die tijd. In 1987 was hij net voorzitter-af bij de prestigieuze Oxford Union, de debatsociëteit van de universiteit. Een vereniging die al vele prominente politici voortbracht. Gove was Johnsons opvolger als voorzitter.

Volgens het artikel in het studentenblad boden Johnson, Gove en andere studenten zichzelf die avond aan als slaaf ‘als gezelschap voor de avond’. Een drankje inschenken en een praatje maken. Voor Gove werd 6 pond neergelegd, Johnsons waarde is niet genoemd. Het geld ging naar een goed doel.

“Je hoeft niet diep te graven bij Johnson om te begrijpen hoe lichtzinnig hij dacht over slavernij en structureel racisme”, zei Labour-parlementariër Clive Lewis tegen The Independent. Downing Street wilde niet reageren.

Het exclusieve studentenclubje

Het past in het beeld van de premier en zijn geprivilegieerde studentenbestaan, zonder al te veel normbesef. Hij was ook lid van de befaamde Bullingdon Club. Een puur uit mannen bestaande, zeer exclusieve studentenclub met uitsluitend jongens uit heel welgestelde families. Ook oud-premier David Cameron was er lid van. Een club van jongemannen die zich gedroegen alsof de wereld om hun draaide.

De Britse macht vormt zich al eeuwen uit hen die de beste scholen en universiteiten bezoeken. De klassenmaatschappij in optima forma. Welke premier in de wereld kan er nou tegen z’n kabinetschef zeggen: “Weet je nog, Michael, toen we onszelf als slaaf verkochten op die avond in Oxford!”.

Lees ook:

Britse premier over beeldenstorm: ‘We kunnen de geschiedenis niet fotoshoppen’

Premier Boris Johnson vindt dat Groot-Brittannië zijn culturele landschap en complexe geschiedenis niet kan ‘fotoshoppen’, omdat dit een vervorming van het verleden zou zijn. Dat zegt de premier in een interview met The Telegraph in reactie op de discussie over het verwijderen van beelden van historische figuren.

De dandy gedijt in tijden van polarisatie

In zijn boek ‘De mens in opstand’ schetst Albert Camus het beeld van een dandy. Kernzin: ‘Dit is per definitie iemand die de confrontatie zoekt. Hij houdt zich alleen staande in de uitdaging’. Camus had, toen hij dit schreef in 1951, de dandy in de literatuur voor ogen, maar de stijlfiguur is in onze dagen meer vertrouwd in de wereld van de politiek, meent Trouw-columnist Hans Goslinga.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden