Demonstranten zwaaien met Libanese vlaggen en roepen slogans op het martelaarsplein in Beiroet.

Demonstratie Libanon

Elfde dag van protesten Libanon: demonstranten blokkeren wegen

Demonstranten zwaaien met Libanese vlaggen en roepen slogans op het martelaarsplein in Beiroet. Beeld EPA

Demonstranten hebben in Libanon wederom grote wegen in het land geblokkeerd uit onvrede over het politieke systeem in het land. De protesten duren nu al elf dagen. 

Het dagelijks leven ligt al dagen grotendeels stil doordat veel wegen geblokkeerd zijn. De protesten begonnen vorige week nadat de regering had gezegd belasting te willen heffen op het gebruik van de berichtendienst WhatsApp.  Libanezen zien dat als een manier om de staatskas te spekken, terwijl het land wordt geteisterd door toenemende inflatie, stagnerende economische groei en schulden. 

Het intrekken van dat plan was niet voldoende om de demonstranten tevreden te stellen. Zij keren zich sindsdien tegen de algemene corruptie, en eisen grootschalige hervormingen van het sektarische politieke systeem. In de Libanese regering moet elke bevolkingsgroep (moslims en christenen - maar ook soennieten, sjiieten, katholieken, druzen en alawieten) evenredig vertegenwoordigd zijn, waardoor de samenstelling al deels vaststaat.

Menselijke keten van Beiroet tot Tyrus

De onvrede wordt gedragen door zowel christenen als moslims, en voor hen is er maar één oplossing: een nieuwe regering. Zondag vormden betogers een menselijke keten van 170 kilometer die zich uitstrekte van hoofdstad Beiroet tot aan de kustplaats Tyrus in het zuiden. Daarmee wilden ze aantonen dat alle bevolkingsgroepen verenigd zijn.

Ook in Nederland werd er gedemonstreerd tegen het Libanese regime. Zaterdag verzamelden honderden Libanese immigranten op de Dam in Amsterdam om steun te betuigen aan hun landgenoten. Ze benadrukten dat ze de pijn van hun landgenoten voelen en hun zorgen delen.

Anti-regeringsdemonstranten vormen een menselijke ketting als een symbool van eenheid. De ketting was 170 kilometer lang en strekte zich uit van hoofdstad Beiroet tot aan de Zuidelijke kustplaats Tyrus. Beeld AP
Demonstranten houden elkaars handen vast op de Zalka snelweg ten noorden van Beiroet. Beeld AFP
Duizenden Libanezen - christenen en moslims - protesteren nabij een moskee en een kerk in Beiroet. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Een Libanese DJ speelt muziek terwijl demonstranten met Libanese vlaggen waaien tijdens de voortdurende protesten. Beeld AFP
Demonstranten op de Amsterdamse Dam vragen aandacht voor de massaprotesten in Libanon. Beeld ANP

Lees ook:

Protesteren op z’n Libanees, ‘want feest is beter dan geweld’

De poging van de Libanese president Hariri om de demonstranten te sussen maakt in Beiroet nog niet veel indruk. De menigte blijft op de been en het protestfeest gaat door.

Libanon is klaar met de schatrijke politieke elite

Massale protesten leggen Libanon al  meer dan een week plat. Het eens zo verdeelde land verenigt zich tegen een steenrijke politieke elite. ‘Alle politici moeten berecht worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden