Westoever

Elf Palestijnen gedood en meer dan honderd gewonden bij Israëlische inval in Nablus

Tijdens de Israëlische  inval in Nablus werden er tientallen pantserwagens ingezet.  Beeld AFP
Tijdens de Israëlische inval in Nablus werden er tientallen pantserwagens ingezet.Beeld AFP

Israël voert de militaire invallen op de Westoever flink op. Dit jaar lijkt opnieuw een dodelijke mijlpaal te worden.

Isabel Bolle

Bij een inval van het Israëlische leger in de stad Nablus, op de bezette Westoever, zijn woensdag elf Palestijnen doodgeschoten en meer dan honderd gewonden gevallen. Naast militieleden zijn er ook ongewapende burgers gedood, onder wie een 72-jarige man. Het brengt het aantal Palestijnen die dit jaar op de bezette Westoever zijn gedood op 61.

De inval begon aan het einde van de ochtend, toen Israëlische speciale eenheden – vergezeld door tientallen gepantserde voertuigen – Nablus binnenreden. Alle in- en uitgangen van de stad werden afgesloten, en het leger verzamelde zich rond een huis waar twee leden van een relatief jonge militie die actief is in Nablus, ‘de Leeuwenkuil’, zich verschanst hadden.

Tijdens een vuurgevecht waarin het leger ook raketten op het huis afvuurde zijn de twee gedood. Ook Hamas en Islamitische Jihad claimen dat leden van hun organisaties zijn gedood. Israël zegt dat de militieleden betrokken waren bij het doodschieten van een 21-jarige Israëlische soldaat in de buurt van een nederzetting op de Westoever eind vorig jaar. Die actie werd destijds opgeëist door de Leeuwenkuil.

Ook burgerslachtoffers

Er kwamen woensdag niet alleen militieleden om het leven. Onder de slachtoffers waren ook ongewapende burgers, onder wie een 72-jarige man. Ook heeft een bewakingscamera vastgelegd hoe twee Palestijnse, op het oog ongewapende mannen door een straat rennen en worden neergeschoten. Een woordvoerder van het Israëlische leger noemt de beelden ‘problematisch’. Hoeveel burgers er precies zijn gedood is nog niet officieel bekend.

Tijdens de inval zijn een aantal pantserwagens ook bekogeld door inwoners van de stad, met alles wat voor handen lag. Beelden die rondgaan op sociale media laten zien hoe stenen, blikken verf en zelfs fruit door de lucht vliegen.

Het Palestijnse ministerie van gezondheid heeft een groot aantal gewonden geregistreerd, zowel door traangas als kogels.  Beeld AFP
Het Palestijnse ministerie van gezondheid heeft een groot aantal gewonden geregistreerd, zowel door traangas als kogels.Beeld AFP

Naast het hoge aantal doden zijn er ook veel gewonden gevallen. Het Palestijnse ministerie van gezondheid zegt dat er 250 mensen behandeld zijn voor het inademen van traangas en 45 mensen met schotwonden zijn binnengekomen. Niet iedereen is buiten levensgevaar; zes mensen verkeren nog in kritieke toestand. De zender Al Jazeera meldt dat er onder de gewonden ook drie journalisten zijn.

Een dodelijke mijlpaal

Israël heeft het laatste jaar de militaire invallen op de Westoever flink opgevoerd; bij een inval vorige maand in de stad Jenin werden er al tien Palestijnen doodgeschoten, onder wie zowel militieleden als ongewapende burgers.

Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar zijn er volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid op de Westoever 61 Palestijnen gedood. Volgens een telling van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem waren dat er vorig jaar 149, dat aantal was sinds 2004 niet meer zo hoog. Met het tempo dat er nu slachtoffers vallen lijkt dit jaar opnieuw een dodelijke mijlpaal te worden. Dit jaar zijn er ook tien Israëliërs en een Oekraïense gedood bij aanslagen door Palestijnen.

Het vergroot ook de kans op een nieuwe grootschalige escalatie tussen Israël en de verschillende Palestijnse milities, met name Hamas en Islamitische Jihad vanuit Gaza. Een woordvoerder van Hamas zinspeelde in een verklaring op een mogelijke vergeldingsactie: “Het verzet in Gaza observeert de escalerende misdaden van de vijand tegen ons volk in de bezette Westoever, en het geduld raakt op.”

De Israëlische krant Haaretz meldt dat een hooggeplaatste Israëlische militair bevestigt dat er voorbereidingen worden getroffen voor raketaanvallen vanuit Gaza.

Lees ook:

In het Palestijnse vluchtelingenkamp kent iedereen wel iemand die gedood is

Jenin geldt als een bolwerk van de gewapende strijd tegen Israël. Verslaggever Ties Brock trok het kamp in.

Sinds de VN de tel bijhouden, vielen er nog nooit zoveel Palestijnse doden op de bezette Westoever als dit jaar

Volgens de VN is het voor Palestijnen op de bezette Westoever het dodelijkste jaar sinds de organisatie is begonnen met tellen. Onder een nieuwe rechtse regering dreigt de situatie verder te escaleren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden