NieuwsBuitenland

‘El Paso was een daad van terrorisme tegen Mexicanen’

Spontane bloemen en kruisen op de plek waar afgelopen zaterdag 20 mensen om het leven kwamen in El Paso.  Beeld AP
Spontane bloemen en kruisen op de plek waar afgelopen zaterdag 20 mensen om het leven kwamen in El Paso.Beeld AP

Mexico start een eigen justitieel onderzoek naar aanleiding van de aanslag in de Amerikaanse grensstad El Paso van afgelopen zaterdag. Ook wil het land gerechtelijke stappen ondernemen tegen degene die het geweer verkocht dat voor de schietpartij werd gebruikt.

Jarron Kamphorst

De Mexicaanse regering beschouwt het bloedbad als een terroristische aanslag gericht tegen Mexicanen, zo verklaarde de Mexicaanse minister van buitenlandse zaken Marcelo Ebrard. “Wij beschouwen dit als een daad van terrorisme, in dit geval uitgevoerd op Amerikaans grondgebied, maar een daad van terrorisme tegen Mexicanen,” aldus de minister, die maandag El Paso bezocht. Momenteel zit de verdachte van het bloedbad vast op verdenking van moord, maar daar kunnen nog aanvullende aanklachten bijkomen.

Lokale media melden dat Mexico zijn eigen onderzoek wil openen op basis van de Mexicaanse wet. Ook meldt de krant Milenio dat de Mexicaanse regering “een reeks juridische stappen wil zetten om de families van de slachtoffers bij te staan.” Bovendien overweegt het Latijns-Amerikaanse land om uitlevering te vragen van de 21-jarige verdachte van de terreurdaad.

Bij de schietpartij kwamen dit weekend in totaal 22 mensen om het leven, onder wie acht Mexicanen. De schutter handelde vermoedelijk uit racistische motieven en zou het specifiek gemunt hebben op Mexicanen. Tegenover de Amerikaanse politie verklaarde hij “zo veel Mexicanen als mogelijk te willen doden”, meldt dagblad El Universal. Diezelfde krant schrijft dat Mexico ook juridische stappen wil ondernemen tegen degene die de verdachte van de massamoord het wapen verkocht waarmee hij de aanslag uitvoerde. Volgens El Universal eist minister Ebrard dat er “gepaste acties tegen wapens moeten worden genomen.”

Volgens de krant Milenio heeft Ebrard ook aangekondigd dat “we toegang gaan vragen tot informatie om te zien hoe [de verdachte, red.] aan dit wapen is gekomen. En om te weten te komen of de autoriteiten het gevaar dat van dit individu uitging kenden.”

De Mexicaanse minister spreekt zich wel vaker uit tegen de stroom illegale wapens die volgens hem vanuit de VS Mexico inkomt. Ebrard is er vast van overtuigd dat de Amerikaanse wapens bijdragen aan het bendegeweld in het Latijns-Amerikaanse land. El Universal wist eveneens te melden dat de minister “uiteindelijk een plan wil presenteren tegen de verkoop en verspreiding van wapens, zoals het wapen waarmee het leven van acht Mexicanen werd beëindigd.”

Ebrard ging tijdens zijn bezoek maandag aan El Paso onder meer langs bij de nabestaanden van de acht dodelijke slachtoffers van Mexicaanse nationaliteit. Ook bezocht hij zes landgenoten die nog in het ziekenhuis liggen.

Lees ook:

In de krochten van het internet rijpt een nieuw rechts terrorisme

De aanslag in El Paso zaterdag past binnen de opleving van een nieuw soort rechts-nationalistisch terrorisme dat op internetfora is uitgekristalliseerd, en zich tegen de multiculturele samenleving richt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden