Brexit

Eindelijk weer fysiek brexit-overleg, maar dat was van korte duur

De brexit-onderhandelingsweek die maandag in Brussel begon en vrijdag had moeten eindigen, is donderdag voortijdig afgebroken. ‘Ernstige verschillen blijven overeind.’Beeld AP

De brexit-onderhandelingsweek werd vroegtijdig afgebroken. De EU en het Verenigd Koninkrijk praten deze maand verder, maar meningsverschillen blijven voorlopig onoverbrugbaar.

De hoop dat het brexit-overleg in een stroomversnelling zou komen als beide partijen elkaar weer fysiek konden ontmoeten, is vooralsnog ijdel gebleken. De onderhandelingsweek die maandag in Brussel begon en vrijdag had moeten eindigen, is donderdag zelfs voortijdig afgebroken. De twee hoofdonderhandelaars Michel Barnier (EU) en David Frost (Verenigd Koninkrijk) kwamen vervolgens met ouderwets sombere verklaringen.

“Na vier dagen van discussies blijven de ernstige verschillen van inzicht overeind”, aldus Barnier. Volgens Frost, die deze week voor het eerst sinds begin maart lijfelijk in Brussel was, waren de onderhandelingen nuttig, ‘maar ze onderstreepten ook de substantiële verschillen die er nog steeds tussen ons bestaan’.

De hele zomer overleg

Barnier somt het bekende rijtje op: eerlijke concurrentie-afspraken, visserij en toezicht op naleving van een beoogd akkoord. “De EU verwacht dat haar standpunten beter worden begrepen en gerespecteerd om tot een akkoord te komen. We hebben een gelijkwaardige inzet van het Verenigd Koninkrijk nodig.”

Afgesproken is dat de gesprekken volgende week iets informeler worden voortgezet in Londen. Een nieuwe onderhandelingsweek begint op 20 juli, eveneens in Londen. Met uitzondering van twee weken in augustus willen beide partijen het overleg de hele zomer gaande houden, want de tijd begint te dringen.

Sinds woensdag is er, voor het eerst sinds het brexit-referendum van 2016, honderd procent zekerheid over de datum van de échte brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de interne EU-markt, namelijk 1 januari aanstaande. Tot 1 juli had de Britse regering nog de mogelijkheid om een verlenging van de huidige overgangsperiode aan te vragen, met één of twee jaar. De regering-Johnson wil dat echter pertinent niet.

Lees ook:
Met een beetje ‘oomph’ is een snel brexit-akkoord haalbaar, denkt Boris Johnson

Een korte topontmoeting vorige maand tussen Brussel en Londen bood geen nieuwe inzichten. De Britse premier was optimistischer dan de EU-kopstukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden