Medicijn

Eindelijk een middel dat werkt tegen corona

null Beeld ANP
Beeld ANP

Britten claimen een doorbraak: een goedkope ontstekingsremmer verlaagt de sterfte onder coronapatiënten.

Een goedkope ontstekingsremmer verlaagt de sterfte onder ernstig zieke coronapatiënten aanzienlijk. Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben hun studie met het middel dexamethason zelfs voortijdig stopgezet. Ze vinden de resultaten zo overtuigend dat ze het niet meer verantwoord vinden om de controlegroep in hun studie, en andere patiënten, het middel te onthouden.

De studie maakt deel uit van een groot Brits onderzoek waarin een aantal mogelijke middelen tegen de ziekte Covid-19 volgens de hoogste standaard wordt getest: een grote groep patiënten – in totaal namen 11.000 coronapatiënten deel – wordt het middel toegediend terwijl een controlegroep de standaardbehandeling krijgt. Tot nu toe ging het veelal om meldingen uit ziekenhuizen waarbij dan niet duidelijk was hoe de patiënten het er zonder het middel vanaf hadden gebracht.

Vorige week bleek al uit dit Britse onderzoek dat het antimalariamiddel hydroxychloroquine geen positief effect heeft. Maar dexamethason kennelijk wel. Het middel bleek de sterfte op de ic’s met 20 à 30 procent te verlagen. Onder elke acht patiënten die aan de beademing liggen, zou de ontstekingsremmer één sterfgeval voorkomen. En één sterfgeval minder onder elke 25 iets minder zware patiënten – die slechts zuurstof krijgen toegediend.

Hoopvol, maar nader onderzoek is nodig

Dexamethason dempt het immuunsysteem, en voor veel coronapatiënten kan een te heftige afweerreactie (de zogeheten cytokinestorm) fataal zijn. Toch leek het middel, dat al zestig jaar op de markt is, te bot om tegen Covid-19 te worden ingezet. De Britse onderzoekers spreken in een persbericht van een grote doorbraak. “Voor het eerst hebben we een medicijn dat de overlevingskansen van Covid-19 vergroot.”

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nederland, noemt de uitkomsten tegenover het ANP hoopvol. Maar hij vindt wel belangrijk om verder onderzoek te doen om te kijken bij welke groep het middel het beste werkt.

De Amerikaanse arts Atul Gawande twittert dat het groot nieuws is als het waar is, maar dat hij liever had gezien dat de Britten hun resultaten hadden gepubliceerd, ‘zeker gezien de vele teleurstellingen en teruggetrokken studies’. Vorige week trok The Lancet een artikel over chloroquine terug omdat de data niet controleerbaar bleken.

Lees ook:

Wat corona doet met een mensenleven

Fotograaf Marcel Brons bedacht een manier om mensen thuis te fotograferen, tussen hun eigen spullen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden