Aardgaslek

Eigenaar: Onzeker of Nord Stream-pijp ooit nog gebruikt kan worden

Gas komt aan de oppervlakte van de Oostzee boven pijpleiding Nord Stream 2. Beeld Reuters
Gas komt aan de oppervlakte van de Oostzee boven pijpleiding Nord Stream 2.Beeld Reuters
Redactie Trouw

De eigenaar van Nord Stream 1 verwacht dat vanaf maandag geen gas meer uit de beschadigde gaspijpleiding in de Oostzee lekt, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Het is nog niet te voorspellen of de pijpleiding nog ooit in gebruik kan worden genomen. Daarvoor moet eerst duidelijk worden wat de omvang en aard van de schade aan de onderzeese pijplijn zijn.

Nord Stream AG, dat Nord Stream 1 uitbaat, zegt dat er eerst medewerkers naar de plek van de beschadiging moeten gaan om verdere voorspellingen te kunnen doen. “De opname van de schade is alleen mogelijk als we het gebied kunnen bereiken. Op dit moment is de toegang beperkt.”

Deze week werd een viertal lekken ontdekt in de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee bij Denemarken en Zweden. De leidingen transporteren gas van Rusland naar Duitsland. De Europese Unie vermoedt sabotage, het Kremlin vermoedt een terroristische actie. De VN-Veiligheidsraad buigt zich hier vrijdag over.

Lees ook:

Rusland, de CIA, of toch Oekraïne? Wie er baat heeft bij een kapotte Nord Stream – en waarom

Geen expert twijfelt er meer aan dat er maar één verklaring is voor de geregistreerde explosies en breuken in drie van de vier gasleidingen op de bodem van de zee: sabotage. Duitsland, Denemarken en Zweden onderzoeken wie erachter zit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden