Rondje Europa Vogels

Eigen vogels eerst, zegt Madrid, en pakt Argentijnse parkieten aan

In het park Retiro – het groene hart van de Spaanse hoofdstad – is het heerlijk kuieren onder de hoge bomen vol kwetterende vogels. Maar tot afgrijzen van het nieuwe rechtse gemeentebestuur gooit een exotische gevleugelde indringer die enorme nesten bouwt roet in het eten. De populatie Argentijnse monniksparkieten is de afgelopen jaren met een derde toegenomen in Madrid en wordt inmiddels als een ware plaag gezien. 12.000 parkieten zwieren er nu door de straten en stadsparken. Leuk voor de vogelliefhebber, maar de guitig ogende groene vogel met gele snavel knutselt nesten in elkaar die wel 200 kilo kunnen wegen. Als zo’n nest naar beneden dondert, betekent dat volgens de gemeente een regelrecht gevaar voor voorbijgangers.

Bovendien verspreiden de parkieten ziekten en eten ze het voedsel van de autochtone vogels. Vorige week kondigde de gemeente een plan aan om de parkietenpopulatie drastisch terug te dringen. Algehele verdelging heeft de voorkeur, maar realistischer is het terugbrengen van het aantal exoten tot een paar honderd exemplaren.

Ethische slachting

Om dit voor elkaar te krijgen, zet Madrid een ‘ethische slachting’ in gang, waarbij de vogels worden gevangen in vallen die onder meer in hun nesten worden geplaatst. De gevangen vogels worden vervolgens gedood. Deze ‘agressieve’ vogels zijn niet op hun plek in Madrid en hebben daarom niet hetzelfde ‘ecologisch recht op leven’ als de autochtone fladderaars, stelt het gemeentebestuur.

Saillant detail: de Spanjaarden hebben de overpopulatie van Argentijnse monniksparkieten ook aan zichzelf te danken. De exoten zijn namelijk niet heimelijk de Spaanse landsgrenzen overgevlogen. Sinds 1986 zijn volgens de krant El País maar liefst een miljoen exotische vogels van heinde en verre legaal geïmporteerd om als huisdieren te worden verkocht. Inmiddels is die import ingeperkt. Een deel van de parkieten wist te ontsnappen of werd vrijgelaten en plantte zich daarna naar hartelust voort; niet alleen Madrid, maar ook steden als Malaga en Sevilla worden door exotische ‘wilde’ vogels bevolkt.

Gifgas

Over een jaar wil het gemeentebestuur de hoofdstad vrijwel geheel monniksparkiet-vrij hebben. De Spaanse dierenpartij Pacma is verbolgen. Volgens de dierenbeschermers is de ‘ethische slachting’ een eufemisme van de bovenste plank, omdat de vogels een pijnlijke dood tegemoetgaan; ze worden eerst met gifgas gevangen en vervolgens gedood. De dierenpartij wil de parkieten voeren met anticonceptie om zo de populatie terug te dringen.

Lees ook: 

In Spanje worden verpleegkundigen uit allerlei landen klaargestoomd om Nederlanders te verzorgen

Om het tekort aan verplegers op te lossen, worden Zuid- en Oost-Europeanen omgeschoold voor de Nederlandse zorg. ‘Met een paar jaar buitenlandervaring heb ik straks meer kans op werk.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden