Onderhandelingen

Egypte eist vertrek Turkse huurlingen uit Libië

De onderhandelingen tussen Turkije en Egypte die deze week begonnen moeten de diplomatieke relatie weer normaliseren.  Beeld AFP
De onderhandelingen tussen Turkije en Egypte die deze week begonnen moeten de diplomatieke relatie weer normaliseren.Beeld AFP

Egypte en Turkije zitten eindelijk weer met elkaar aan tafel. Het lijkt erop dat ze na acht jaar ruzie de diplomatieke banden weer willen aanhalen, maar Egypte stelt harde eisen.

Ze hadden elkaar al acht jaar niet op officieel diplomatiek niveau gezien, maar deze week was het zover: Egypte en Turkije zaten woensdag en donderdag eindelijk weer met elkaar aan tafel. Sinds 2013 is de diplomatieke relatie tussen beide landen officieel verbroken; nu lijkt daar verandering in te komen. Het doel van de onderhandelingen is om duidelijkheid te krijgen over ‘de nodige stappen die naar een normalisering van de relatie kunnen leiden’.

Het is een relatie die de afgelopen acht jaar veel te verduren heeft gehad. De oorspronkelijke breuk vond plaats na de coup die de huidige Egyptische president Sisi pleegde op oud-president Morsi. Die genoot de steun van de Turkse president Erdogan, die zijn afkeer voor Sisi nooit onder stoelen of banken heeft gestoken – hij noemde hem meermaals een “onwettige tiran”.

En terwijl Egypte de Moslimbroederschap – de partij van Morsi – als een terroristische groepering bestempelde, liet Turkije veel gevluchte Egyptische oppositieleden – zowel liberalen als Moslimbroeders -–uitwijken naar Istanbul, waar sommigen hun protest tegen Sisi voortzetten via eigen opgerichte televisiezenders met talkshows die zich kritisch uiten over het Egyptische regime.

Egypte stelt harde eisen

Naast de vijandelijkheid die voortkwam uit de coup, vonden beiden landen zich op ander grondgebied ook vaak tegenover elkaar: zoals in Libië, waar Turkije de VN-erkende regering in het westen steunde en Egypte generaal Khalifa Haftar in het oosten.

De verwachting is dat er meer onderhandelingsrondes nodig zijn voordat de diplomatieke relatie volledig hersteld zal worden. Egypte stelt harde eisen: Turkije moet de honderden Turkse troepen en duizenden Syrische huurlingen die het in Libië heeft, terugtrekken, en Moslimbroeders uitleveren die in Turkije wonen en door Egypte verdacht worden van terrorisme.

Kleine concessies

Hoewel het de vraag is hoever Turkije hierin mee zal gaan, heeft het zich al wel gewillig getoond door het doen van kleine concessies: vorige maand kregen drie televisiezenders die gelieerd zijn aan de Moslimbroederschap van een woordvoerder van Erdogan te horen dat ze milder moesten zijn in hun kritiek op de Egyptische regering.

Egypte is overigens niet het enige land waar Turkije de banden mee wil aanhalen. De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu zal volgende week Saudi-Arabië aandoen voor onderhandelingen. De relatie tussen beide landen is erg gespannen sinds 2018, toen de Saudische journalist Jamal al-Khashoggi vermoord werd in het Saudische consulaat in Istanbul.

Lees ook:

Egypte en Turkije verliezen elkaar geen moment meer uit het oog

De spanningen tussen Cairo en Ankara lopen op na de mislukte couppoging in Turkije in 2015. De Egyptische regering heeft een hekel aan de islamistische regering van Erdogan. En die afkeer is wederzijds.

Topman VN: buitenlandse inmenging Libië ongekend

De buitenlandse inmenging in het conflict in Libië heeft een ongekend niveau bereikt, volgens secretaris-generaal van de VN, António Guterres.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden