Ringen

Eeuwenlang zoekgeraakte ringen waarmee je ‘wonderen’ kunt verrichten duiken op in Spaanse kerk

Beeld ANP

In een klooster in Spanje zijn bij een restauratie vier ringen gevonden die mogelijk al eeuwenlang zoek waren. Mochten het inderdaad deze bijzondere ringen zijn, dan zou je er ‘wonderen’ mee kunnen verrichten.

Het zijn vier oude ringen en ze gaan hun waarde in geld te boven. Bij het begin van de restauratie van het altaar in de Galicische kerk San Estevo de Ribas de Sil kwamen ze tevoorschijn.

Het klooster stamt uit de late Middeleeuwen, sommige bronnen beweren zelfs dat de geschiedenis ervan teruggaat tot in de zesde eeuw. Volgens de geestelijke die als archivaris van het klooster optreedt, rusten er negen heilige bisschoppen. In een reliekschrijn waarin de overblijfselen van vier van hen waren opgeborgen, zat een zijden zakje, met gouddraad geborduurd. Daarin lag het kwartet zilveren ringen.

Heiligverklaring

Oude kunstobjecten die opduiken, trekken sowieso de aandacht, zeker als er het etiket ‘schat’ op kan worden geplakt. Maar de waarde van de ringen die in de Spaanse kerk zijn gevonden, is een andere.

Het bestaan ervan was wel bekend. In de heiligverklaring van de bisschoppen hebben ze een rol gespeeld. Om binnen de rooms-katholieke kerk het predicaat ‘heilig’ te krijgen, dient men minstens één wonderbare genezing op zijn of haar naam te hebben. Dat wonder voltrok zich door de ringen. Een blindgeboren meisje kreeg er het zicht door. 

Op een stukje perkament dat in het buideltje zat, staat dat de ringen ‘in water moeten worden gedompeld’ en dat ze ‘velen hebben genezen’.

Archivaris

Vier eeuwen waren de ringen zoek. Of dit inderdaad de wonderringen zijn, moet uit nader onderzoek blijken. De archivaris lijkt daarvan al wel overtuigd te zijn. Hij spreekt cryptisch van de ‘Goddelijke Voorzienigheid die een pad wijst’. Waarschijnlijk verwacht hij een toeloop van gelovigen als straks de corona-reisbeperkingen worden opgeheven. En hoopt hij op een wonder.

Lees ook:
Wonderen bestaan, zegt een meerderheid van de Nederlanders

Een ruime meerderheid van de Nederlanders gelooft dat wonderen bestaan, blijkt uit nieuw onderzoek. ‘Iemand die een wonder meemaakt, plaatst het gebeurde in een groter verband, iets wat boven zijn of haar eigen leven uitstijgt. Daarmee krijgt het religieuze betekenis.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden