Verenigde Staten

Eerste veroordeelde voor bestorming Capitool ontsnapt aan celstraf

Aanhangers van Donald Trump in het Capitool, nadat ze het gebouw bestormden. Beeld EPA
Aanhangers van Donald Trump in het Capitool, nadat ze het gebouw bestormden.Beeld EPA

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft woensdag de eerste veroordeling uitgesproken met betrekking tot de aanslag op het Capitool op 6 januari van dit jaar. Een 49-jarige Amerikaanse vrouw kwam ervan af zonder gevangenisstraf, maar moet wel een boete betalen.

Al voor de hoorzitting had Anna Morgan-Lloyd een deal gesloten met de aanklagers. Ze gaf toe illegaal het parlementsgebouw te zijn binnengedrongen op het moment dat de volksvertegenwoordigers de overwinning van president Joe Biden bevestigden.

“Ik was daar om mijn steun te betuigen aan president Trump. Ik schaam me dat het op zo’n gewelddadige vertoning is uitgedraaid”, zei ze woensdag tijdens een telefonische hoorzitting in de federale rechtbank in Washington.

De 49-jarige vrouw uit Indiana geloofde Trump, die zonder enig bewijs sprak van ‘een gestolen verkiezing’. Hij moedigde zijn aanhangers die dag in Washington D.C. aan om naar het Capitool te trekken en daar verhaal te halen. Morgan-Loyd was ongeveer tien minuten binnen geweest en had geen schade aangericht of geweld gepleegd.

“Dit was de beste dag van mijn leven”, schreef ze de dag na de bestorming op Facebook.

Sinds haar arrestatie heeft Morgan-Lloyd echter met justitie samengewerkt, haar verontschuldigingen aangeboden en is ze ‘is ze begonnen een aantal van haar opvattingen te herzien’, aldus haar advocaat.

De aanklagers vroegen een voorwaardelijke celstraf van drie jaar, een taakstraf en een schadevergoeding van 500 dollar. Rechter Royce Lamberth volgde de aanklagers, maar merkte wel op dat ze had deelgenomen aan ‘een ernstig misdrijf’.

Sinds januari werkt de federale politie in de VS hard aan de identificatie van de meer dan 800 mensen die betrokken waren bij de bestorming van het Capitool, waar de Amerikaanse regering zetelt. Tot nu toe zijn er 500 mensen geïdentificeerd en in staat van beschuldiging gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden