NieuwsVerenigde Staten

Eerste renteverlaging in VS in tien jaar

De Federal Reserve heeft voor het eerst in ruim tien jaar de rente in de Verenigde Staten verlaagd. De koepel van centrale banken probeert zo de Amerikaanse economie een zetje te geven.

Fed-baas Jerome Powell benadrukte dat hiermee wat hem betreft niet per definitie een heel traject van renteverlagingen in gang wordt gezet.

Door de ingreep krijgt president Donald Trump deels zijn zin. Hij pleit al maanden voor een lagere rente en haalde af en toe flink uit naar Powell. Onlangs vroeg Trump zelfs om een hele grote renteverlaging. Maar zover lijkt de Fed niet te gaan.

Powell, het hoofd van de centrale bank, is onafhankelijk en heeft zijn eigen redenen voor de ingeslagen weg. De Fed-baas had onlangs al gezegd dat de handelsspanningen en onzekerheid over de wereldeconomie druk uitoefenen op de economische vooruitzichten in de VS. Vandaar dat de Fed volgens hem klaarstond om in te grijpen.

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omlaag, naar een bandbreedte van 2,00 tot 2,25 procent. Met een soepeler monetair beleid zou een vertraging van de economische groei voorkomen kunnen worden. Ook is het nodig dat de inflatie wordt opgekrikt.

Op de financiële markten werd al rekening gehouden met de rentestap, al gingen de graadmeters op Wall Street wel duidelijk omlaag toen Powell in zijn toelichting verkondigde dat hij geen hele reeks renteverlagingen voor ogen heeft. Toch sloot Powell een verdere verlaging niet uit.

Het rentebesluit bij de Fed was niet unaniem. Twee beleidsbepalers stemden tegen. Het is voor het eerst sinds Powell in februari vorig jaar aantrad dat een rentebesluit niet eenstemmig is genomen.

De laatste keer hiervoor dat de Fed met een renteverlaging kwam was in december 2008. Toen werd de ondergrens van de genoemde bandbreedte tot nul teruggebracht. Eind 2015 begon de bankenkoepel weer met het stapsgewijs opvoeren van de rente. De laatste renteverhoging was in december vorig jaar. Daarna sloeg de kijk op de economische situatie geleidelijk om. De Europese Centrale Bank (ECB) hintte onlangs ook al op een renteverlaging. Die zou dan in september plaatsvinden.

Wall Street stevig omlaag na rentebesluit

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met stevige verliezen gesloten. Beleggers reageerden teleurgesteld dat de Federal Reserve na diens eerste renteverlaging in meer dan tien jaar niet meteen een heel traject van renteverlagingen voor ogen heeft. De historische rentestap zelf hadden de financiële markten al min of meer zien aankomen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent lager op 26.864,27 punten. De brede S&P 500 zakte 1,1 procent tot 2980,38 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,2 procent in op 8175,42 punten.

Met de renteverlaging van een kwart procentpunt probeert de koepel van centrale banken de Amerikaanse economie een zetje te geven. Dat is nodig in verband met de handelsspanningen en onzekerheid over de wereldeconomie. Met een soepeler monetair beleid zou een vertraging van de economische groei voorkomen kunnen worden. Bij veel beleggers leefde daarom hoop dat er meer renteverlagingen zouden aankomen. Dat laatste sluit de Fed overigens niet uit, maar er wordt niet op voorgesorteerd.

Lees ook:

Fed maakt zich klaar voor renteverlaging

In juni schreef economieredacteur Hans Nauta over de naderende renteverlaging. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden