Afghanistan

Eerste evacuatievluchten Afghanistan sinds Amerikaans vertrek

De vlaggen van het islamitische emiraat wapperen op het internationale vliegveld van Kaboel.   Beeld REUTERS
De vlaggen van het islamitische emiraat wapperen op het internationale vliegveld van Kaboel.Beeld REUTERS

Na het vertrek van de Amerikanen op 31 augustus komen de evacuaties uit Afghanistan weer op gang.

De evacuaties in Afghanistan zijn weer hervat. Vanuit de hoofdstad Kaboel stegen donderdag twee vliegtuigen op met daarin ongeveer 200 mensen, vooral Afghanen met een dubbele nationaliteit. Onder de evacués bevinden zich ook dertien Nederlanders.

Het is voor het eerst sinds het vertrek van de Amerikanen op 31 augustus dat er weer mensen via het vliegtuig worden geëvacueerd. De groep buitenlanders werd met een vliegtuig van Qatar Airways opgehaald op het vliegveld van Kaboel, nadat het toestel eerder op de dag daar was geland met hulpgoederen voor Afghanistan. De Nederlanders vertrokken eerst naar Qatar, en reizen vervolgens vanuit dat land naar Nederland.

Er zouden aanvankelijk meer mensen meereizen met de vlucht, maar een aantal van hen slaagde er niet in om zich op tijd bij de groep te voegen. Daarnaast gaven ongeveer 25 mensen aan dat ze niet mee wilden met de vlucht. Anderen konden het vliegveld niet op, omdat ze hun Nederlandse paspoort niet bij zich hadden. De groep die nu nog in Afghanistan zit, zal op een ander moment alsnog vertrekken.

‘Dit is geen evacuatie, we willen dat mensen dit zien als normaal’

Minister van buitenlandse zaken Sigrid Kaag zei de Qatarese regering ‘ontzettend dankbaar’ te zijn voor de hulp bij de evacuatie. Qatar onderhoudt goede banden met de Taliban en helpt ook bij het herstel van de luchthaven van Kaboel. De gezant van Qatar, Mutlaq al-Qahtani, zei dat eigenlijk geen sprake meer is van een evacuatie, maar van een hervatting van het normale reisverkeer. “We willen dat mensen dit zien als normaal.”

De vluchten van donderdag waren de eerste van een reeks geplande internationale vluchten. Eerder werden al 124 duizend Afghanen per luchtbrug geëvacueerd, maar de lijst van mensen die naar het buitenland willen is nog altijd lang en het is onduidelijk hoe groot de groep daadwerkelijk is.

De Taliban zeggen dat zij het vertrek van de buitenlanders en Afghanen die weg willen niet zullen verhinderen. Amerikaanse regeringsbronnen zeggen dat de medewerking het resultaat is van Amerikaanse inspanningen. De Amerikaanse Afghanistangezant Zalmay Khalilzad zou de Taliban onder druk hebben gezet.

In elk geval leidt het vertrek van vluchten uit Afghanistan, gewild of ongewild, tot meer intensief contact tussen de Taliban en het Westen. Minister Kaag zei donderdag dat dit niet betekent dat Nederland samenwerkt met de Taliban. “En het betekent zeker niet een erkenning van het regime.”

Lees ook:

Het eerste probleem voor de Taliban: hoe run je een vliegveld?

Vandaag moeten de Amerikanen vertrokken zijn uit Afghanistan. Zonder buitenlandse hulp gaat het lastig worden voor de Taliban om het Afghaanse luchtruim weer open te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden