Evacuaties

Eerste evacuaties Afghaanse tolken vanuit Kaboel sinds augustus

Een toestel met militairen en ambassademedewerkers uit Afghanistan landt in augustus 2021 op Eindhoven Airport.
 Beeld ANP
Een toestel met militairen en ambassademedewerkers uit Afghanistan landt in augustus 2021 op Eindhoven Airport.Beeld ANP

Tientallen Afghanen die naar Nederland komen, hebben dinsdag de Afghaanse hoofdstad Kaboel kunnen verlaten. De 46 Afghanen zijn naar Pakistan gevlogen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder de evacués bevindt zich ook een aantal tolken.

ANP / Redactie Trouw

Volgens het ministerie gaat het om 42 mensen die onder de tolkenregeling vallen. Het zou gaan om acht tolken, de rest zijn familieleden van tolken. Verder gaat het om drie mensen die op een evacuatielijst staan en een Afghaan met een Nederlandse verblijfsvergunning.

Het is voor het eerst dat tolken het land mogen verlaten met een vliegtuig sinds het einde van de evacuatie eind augustus. Wel zijn al vertalers via het land naar buurland Pakistan gevlucht. Zij zijn daar opgevangen door de Nederlandse ambassade in Islamabad, die ook zorgt voor de verdere reis naar Nederland.

Nederland geholpen

De reis van de 46 Afghanen is volgens het ministerie mogelijk geworden door “goede samenwerking” met de Pakistaanse autoriteiten. De groep moet in Pakistan een aantal formaliteiten regelen waarna ze naar Nederland kunnen worden overgebracht.

Het kabinet maakte maandag bekend ongeveer 2100 Afghanen in Nederland te willen opnemen. Dat gebeurt onder druk van de Tweede Kamer, die een motie had aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen alle Afghanen hierheen te halen die de Nederlandse militaire missie hebben geholpen.

‘Buitengewoon lastig’

Het was maandag nog onduidelijk hoe deze mensen in veiligheid gebracht zouden worden. Minister Ben Knapen van buitenlandse zaken noemde het “buitengewoon lastig nu mensen op te halen”. Met deze evacuatie lijkt er dus een begin gemaakt te zijn.

Het gaat om een fractie van de tienduizenden Afghanen die hun hulpkreten naar de speciaal daarvoor bedoelde mailbox van het ministerie van buitenlandse zaken stuurden. Zo’n 35.000 van die aanvragen hebben betrekking op de motie van D66-Kamerlid Salima Blhaj, waarin wordt opgeroepen om naast tolken ook andere Afghanen te evacueren die voor de Nederlandse krijgsmacht hebben gewerkt. Veel van deze mails zullen om verschillende redenen niet leiden tot evacuatie, onder meer omdat de identiteit van de afzenders niet te achterhalen zou zijn.

Lees ook:

Hoe een Afghaanse tolk na vier pogingen en uren in rioolwater toch op een evacuatievlucht belandde

Met koffie en appeltaart vertellen de Nederlander Jan Gras en een geëvacueerde Afghaanse tolk over het verloop van de evacuaties uit het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden