UpdateWuhanvirus

Eerste dode buiten China; Nederlanders op terugweg uit Wuhan

Verschillende groepen evacués worden uit Wuhan naar Europa vervoerd. Beeld AP
Verschillende groepen evacués worden uit Wuhan naar Europa vervoerd.Beeld AP
Redactie

Op de Filipijnen is een Chinese man overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van het Aziatische land. De 44-jarige man, die afkomstig is uit Wuhan, is het eerste dodelijke slachtoffer buiten China. Hij was een van de twee mensen op de Filipijnen die zijn getroffen.

Vijftien Nederlanders, van wie er twee worden vergezeld door hun Chinese partners, zijn in de nacht van zaterdag op zondag om 02.30 uur (Nederlandse tijd) per vliegtuig vertrokken uit de door het wuhanvirus getroffen regio in China. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie streeft ernaar dat ze zondagavond in Nederland aankomen. Als het goed is landt het vliegtuig op de Belgische luchtmachtbasis Melsbroek. Naast Nederlanders en Belgen zitten in het vliegtuig ook Denen, Tsjechen en Slowaken. Zij worden vanuit Melsbroek per bus of vliegtuig naar hun eigen land vervoerd.

Volgens de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block is geen van de evacués ziek. Mochten er toch mensen ziek worden, dan worden ze geïsoleerd van de groep.

De Nederlanders die terugkomen, moeten veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft volgens het kabinet niet per se in een ziekenhuis.

Opnieuw afsluiting miljoenenstad

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China hebben de autoriteiten ook een miljoenenstad buiten de zwaar getroffen provincie Hubei van de buitenwereld afgesloten. Het gaat om de negen miljoen inwoners tellende stad Wenzhou, zo’n 800 kilometer ten oosten van de stad Wuhan waar het virus voor het eerst opdook.

Voor de inwoners van Wenzhou zijn er onder meer beperkingen op hoe vaak ze naar buiten mogen. Elk gezin kan één lid kiezen die om de dag kan gaat winkelen, kondigde het stadsbestuur zondag aan. Anderen mogen het huis niet verlaten.

Het openbaar vervoer is stilgelegd, evenals de busdiensten naar andere regio’s in het land. Het wegverkeer is tijdelijk afgesloten op 46 betalings- en controlepunten op de toegangswegen tot de metropool. Er zijn er nog maar negen open. Scholen en universiteiten blijven voorlopig tot 1 maart gesloten.

Met 661 gevallen heeft de provincie Zhejiang, waarin Wenzhou ligt, na de provincie Hubei het hoogste aantal bevestigde virusgevallen. Inmiddels heeft het wuhanvirus in China 304 levens geëist. Bijna 14.000 mensen zijn besmet. De ziekte is vastgesteld in 27 landen.

Duitse evacués terug

Ook de Duitse regering heeft honderd landgenoten gerepatrieerd. De Airbus A310 van de luchtmacht landde zaterdagmiddag met enige vertraging door een omleiding in Frankfurt. Daar stonden artsen en verplegers klaar om de 124 passagiers, van wie 24 met een andere dan de Duitse nationaliteit, te onderzoeken en te ondervragen. Voor eventuele zieken was een isoleerafdeling ingericht in de plaatselijke universiteitskliniek. Elf inzittenden moesten daarnaartoe voor een medisch vervolgonderzoek. Eén van hen heeft mogelijk de gevreesde virusinfectie opgelopen. Tests moeten dat uitwijzen. De uitslag wordt zondag verwacht.

De overige passagiers zijn in de loop van de avond naar een legerbasis in Germersheim gebracht, waar ze twee weken in quarantaine moeten blijven. Onder de in China opgehaalde mensen waren 21 kinderen jonger dan zeven jaar.

Het toestel, dat zaterdagmorgen in Wuhan was opgestegen, maakte een tussenlanding in Helsinki om bij te tanken in plaats van in Moskou. De Russische autoriteiten trokken de toestemming in, officieel omdat er te weinig capaciteit was op de luchthaven. Volgens minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer is daarover het laatste woord nog niet gesproken. Ze zal met haar collega van Buitenlandse Zaken toelichting vragen in Moskou.

Een woordvoerder zei dat bij vertrek geen personen met ziekteverschijnselen aan boord waren en voor zover vast te stellen ook geen verdachte gevallen. Alleen gezonden mochten mee. Ze hadden zich verzameld op het vliegveld van Wuhan en brachten daar ook de nacht door. De mensen met een buitenlands paspoort zijn vooral Chinezen. Verder was er een Roemeens - en een Amerikaans staatsburger. Allen hebben familiebanden met de Duitse repatrianten.

Zuid-Koreaans inreisverbod voor buitenlanders

Zuid-Korea heeft zondag bekendgemaakt zijn grenzen te sluiten voor buitenlanders die de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak van het wuhanvirus, hebben bezocht. Dat stelde de Zuid-Koreaanse premier Chung Sye-kyun zondag. Het inreisverbod gaat dinsdag in, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het land maakte zondag bekend dat nog drie mensen besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus, waarmee het aantal besmette gevallen in het land op vijftien staat.

Ook Nieuw-Zeeland en Vietnam weren buitenlanders die in China zijn geweest. Vietnam liet bovendien weten dat het alle vluchten van en naar China stopzet.

EU stuurt 12 ton beschermende kleding naar China

De EU heeft twaalf ton beschermende kleding naar China gestuurd voor de strijd tegen het wuhanvirus. Peking heeft om deze hulpmiddelen gevraagd.

Het coördinatiecentrum voor noodgevallen (ERCC) nam contact op met de EU-landen en zamelde snel een lading gewenste kledij in. De goederen zijn al onderweg naar China.

Lees ook:

Dit is wat we nu weten over het wuhanvirus

Wat is de stand van zaken van onze kennis over het wuhanvirus? Wetenschap-redacteur Willem Schoonen maakt de balans op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden