The Troubles

Eerst veroordeelde veteraan Noord-Iers conflict ontloopt celstraf

De familie van de doodgeschoten Aidan McAnespie waren bij de uitspraak aanwezig. Beeld Getty Images
De familie van de doodgeschoten Aidan McAnespie waren bij de uitspraak aanwezig.Beeld Getty Images

De Britse oud-soldaat David Holden heeft voor de dood van een Ierse man in 1988 een voorwaardelijke straf gekregen van drie jaar en hoeft daardoor niet de gevangenis in.

ANP

Holden is de eerste soldaat die sinds het Goedevrijdagakkoord is veroordeeld voor een misdrijf tijdens The Troubles, het langdurige en gewelddadige conflict in Noord-Ierland van de vorige eeuw.

Holden schoot op 18-jarige leeftijd de katholieke Aidan McAnespie dood bij een grenscontrole. De 23-jarige McAnespie was op dat moment te voet onderweg naar een voetbalwedstrijd. Holden gaf toe te hebben geschoten, maar zei dat hij per ongeluk de trekker overhaalde omdat zijn vinger “uitgleed”. Hij werd schuldig bevonden aan doodslag.

De familie van McAnespie had liever gehad dat Holden wel de cel in was gegaan, maar is blij dat hij in elk geval veroordeeld is. De Britse regering is momenteel bezig met nieuwe wetgeving die een einde moet maken aan de vervolging van veteranen die tijdens The Troubles hebben gediend. De Ierse regering, Noord-Ierse politieke partijen en slachtofferorganisaties zijn daar verbolgen over. Ook de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties heeft kritiek geuit op de plannen.

Het conflict, dat liep vanaf de jaren zestig en formeel ten einde kwam in 1998 met het Goedevrijdagakkoord, kostte zo’n 3600 mensen het leven. In die periode vond veel sektarisch geweld plaats tussen Ierse nationalisten en pro-Britse loyalisten.

Lees ook:
Brussel en Londen stevenen af op akkoord over heikele Noord-Ierse kwestie

Een eventuele deal over de grens tussen de EU en het VK moet nog wel politiek worden verkocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden