Ethiopië

Een zware slag voor premier Abiy: Ethiopië gaat akkoord met wapenstilstand na verlies in Tigray

Ethiopische regeringssoldaten achter in een vrachtwagen op een weg bij Agula, ten noorden van Mekele, in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië. Beeld AP
Ethiopische regeringssoldaten achter in een vrachtwagen op een weg bij Agula, ten noorden van Mekele, in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië.Beeld AP

Rebellen hebben maandag Mekele, de hoofdstad van de Ethiopische provincie Tigray, ingenomen. Prompt boodt de regering een wapenstilstand aan.

Erik van Zwam

Mekele, de hoofdstad van de Noord-Ethiopische provincie Tigray is weer ingenomen door de strijders van de Tigray Defence Force (TDF). Het Ethiopische leger en de daar neergezette bestuurders zijn hals over kop gevlucht. Ethiopië bood, na bijna acht maanden strijd, een wapenstilstand aan in de burgeroorlog in Tigray

Het verlies van Mekele is een gevoelige klap voor premier Abiy Ahmed, die de opstandige provincie begin november de oorlog verklaarde en het leger erop afstuurde. In 2018 werd de partij van Tigray, de TPLF, die Ethiopië 29 jaar met harde hand bestuurde aan de kant geschoven. De jonge vrijwel onbekende Abiy werd toen door het parlement verkozen tot minister-president.

De TPLF trok zich terug in de noordelijke provincie Tigray. Vandaaruit probeerde de partij de kersverse premier het werk onmogelijk te maken. Hij haalde zich woede op zijn hals van de Tigrayers door vrede te sluiten met buurland Eritrea na bijna 30 jaar van koude oorlog. Hiervoor kreeg Abiy de Nobelprijs voor de Vrede in 2019. Tigray, dat aan Eritrea grenst, was niet gediend van een vredesakkoord en traineerde de uitvoering ervan.

Na nog meer spaken in het wiel gestoken te hebben was de maat vol voor de Ethiopische regering. Die stuurde het leger erheen om de TPLF een kopje kleiner te maken en het gezag in de opstandige provincie te herstellen. Maar Abiy en zijn generaals misrekenden zich. Tigray heeft een lange krijgstraditie. Het waren de strijders van de TPLF die in 1991 na jaren van guerrilla de dictators van het communistische Derg-regime verdreven. En meer dan dertig jaar later is de partij met TDF-milities van circa 250.000 man nog steeds een geduchte tegenstander.

Na de aanval van het Ethiopische leger in november vorig jaar op Mekele trok de TDF zich terug in de bergen om vandaaruit de strijd voort te zetten. De TPLF en Tigray kregen ook te maken met milities uit de zuidelijke buurstaat Amhara en met vele divisies uit Eritrea.

Abiy riep half december al de overwinning uit, maar niets bleek minder waar. De strijd ging in alle hevigheid voort. Tigrayers vluchtten naar buurland Soedan. En binnen Tigray kwam een enorme vluchtelingenstroom op gang.

De Ethiopische regering sloot de provincie hermetisch af. Wat er gebeurde kwam vaak pas veel later naar buiten. Steeds duidelijker werd dat er afschuwelijke moordpartijen plaatshadden op burgers. Nog vorige week werd het marktplein van het stadje Togoga bestookt door de Ethiopische luchtmacht met zeker 64 doden tot gevolg. Eritrese troepen maakten zich schuldig aan verkrachtingen, plunderingen en moordpartijen in diverse steden en dorpen. Abiy had geen greep meer op de Eritreeërs.

De afgelopen maanden groeide kracht van de TDF. Afgelopen zaterdag was er al sprake van een omsingeling van Mekele.

Het verlies in Tigray is een zware tegenslag voor Abiy, wiens leiding steeds vaker werd geassocieerd met genocide in Tigray. Zijn gezag in het door etnische conflicten verscheurde Ethiopië zal hieronder leiden. De TPLF mag dan weer Mekele in handen hebben, maar dat geldt niet voor grote delen van Tigray die nog bezet zijn door Amhaarse milities, Eritrese en ook Ethiopische troepen. De strijd is nog zeker niet voorbij.

Lees ook:

Eldana (2) is een van de vele zwaargewonden bij luchtaanval op marktpleintje in Tigray

Tsilat Ashabar, de moeder van de tweejarige Eldana, zat op de drukke markt van Togoga uien en tomaten te verkopen, toen een van drie bommen tussen de restaurantjes en winkels ontplofte. “Ik zag niets meer door de rook en het stof. We zagen niet wie nog leefde en wie dood was.”

Massale en alarmerende hongersnood dreigt na geweld in Tigray

Het voedselgebrek in Tigray dreigt uit te lopen op een echte hongersnood, mede door de opstelling van de Ethiopische regering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden