Rondje EuropaHongarije

Een wespesteek is in Hongarije extra gevaarlijk

Het Sziget festival dat elk jaar in Hongarije wordt gehouden. Terrassen met eten en drinken trekken veel wespen aan.  Beeld Photo News/ Attila Volgyi/Polaris
Het Sziget festival dat elk jaar in Hongarije wordt gehouden. Terrassen met eten en drinken trekken veel wespen aan.Beeld Photo News/ Attila Volgyi/Polaris

Calcium helpt niet bij allergieën, wespesteken, verkoudheid of longontsteking. Dat lijkt een waarheid als een koe, maar niet in Hongarije. Niet alleen gewone Hongaren steken je bij wespesteken behulpzaam een buisje calciumbruistabletten toe, ook huisartsen schrijven het ‘medicijn’ te pas en vooral te onpas voor.

Runa Hellinga

Allergieartsen proberen vakgenoten al jaren te overtuigen van de onzin van deze praktijk, want calcium in plaats van effectieve medicijnen kan mensenlevens kosten. Gelukkig niet dat van een 14-jarig meisje dat vorige week na een wespesteek in een bos een anafylactische shock kreeg, een vaak dodelijke reactie, waardoor de patiënt stikt. Redding leek ver weg, maar toevallig passeerde er een familie die in plaats van calcium precies datgene bij zich had wat wel helpt: een adrenaline-injectie.

De media stonden bol van deze wonderbaarlijke redding, en voor de vereniging van allergieartsen was het een mooie gelegenheid om het grote publiek duidelijk te maken dat het toedienen van calcium bij allergieën zinloos is. Maar aan adrenaline-injecties is in Hongarije een ernstig tekort. De injecties zijn duur, apotheken leveren ze alleen op bestelling en de nationale ziekteverzekering vergoedt ze niet.

Calcium gold begin twintigste eeuw in grote delen van Europa als panacee voor alle kwalen. Inmiddels wordt calcium in de meeste landen vooral gebruikt om de botten te versterken.

Hongaarse artsen zouden beter moeten weten, want in vakliteratuur en op de universiteit wordt calcium al lang niet meer genoemd als middel tegen verkoudheid en allergie. Desondanks krijgen heel wat allergiepatiënten van de huisarts nog calciuminjecties en een receptje voor tabletten.

De Hongaren staan daarin trouwens niet alleen. In 2014 vroeg een Poolse arts aan de deelnemers van een internationaal medisch congres of in hun land calcium werd voorgeschreven aan allergiepatiënten. Van Thailand tot Turkije en van Spanje tot Zweden had niemand ooit van die praktijk gehoord, maar Poolse, Tsjechische, Hongaarse, Sloveense, Bulgaarse en Servische artsen antwoordden bevestigend.

In voorheen communistische landen waren artsen decennia grotendeels afgesneden van medische ontwikkelingen elders. Deels nog steeds, want vooral veel oudere artsen ontbreekt het aan voldoende talenkennis om vakliteratuur te lezen.

Al staat daarin natuurlijk zelden iets over het nut van calcium bij wespe­steken, aangezien geen arts buiten het voormalige Oostblok op het idee zal komen dat te onderzoeken.

Lees ook:
In Hongarije bepaalt het ministerie wat academici mogen onderzoeken.

Wetenschappers in Hongarije vrezen voor hun onafhankelijkheid. Het ministerie gaat bepalen wat wel en niet mag worden onderzocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden